Över 300 kilo cannabis gömt i golvet på lastbil

Den 21 maj ankom en lastbil med färjan från Litauen. Tullkriminalens spanare var redan på plats i hamnen då lastbilen misstänktes för smuggling. När lastbilen rullade av färjan dirigerades den av en hamnarbetare till en plats där den blev stående i två timmar. Först när Tullverkets skanner som röntgar fordon lämnade hamnen börjar lastbilen röra på sig. En kontroll av lastbilens fordonshandlingar gjordes. Därefter lät Tullverket den åka vidare under spaning. Allt för att även kunna slå till mot nästa smugglingsled.

Färden norrut

Chauffören körde till Småland där han lossade legal last. Dagen efter körde han till Västra Ingelstad där han parkerade vid ett lager. En timme gick sen utan någon lossning eller lastning. Dock iakttog Tullverkets spanare två andra personer på platsen. Senare visar det sig att en av dem kommer att misstänkas för inblandning. Under fortsatt spaning körde chauffören vidare till Svedala där han parkerade. Där ingrep Tullverket.

– När vår personal bryter upp golvet i lastbilen visar det sig vara fullpackat med cannabisharts, totalt 308 kilo. Vi griper chauffören men fallet är långt ifrån slut för oss där. Vi ville verkligen gå till botten med misstankarna mot en av personerna som arbetade i hamnen. En hamnanställd som är inblandad i smuggling kan ställa till med stor skada i vårt arbete, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressmeddelande.

Bild: Tullverket

­­- Det här är ett av de största cannabisbeslagen vi har gjort. Trots att ligan hade en misstänkt medbrottsling i hamnen kunde vi komma åt dem. Genom gediget underrättelsearbete, omfattande spaning och användning av hemliga tvångsmedel nystade vi upp härvan säger Erik Friberg

Fler misstänkta

22 juni greps ytterligare två personer som identifierats i spaningsarbetet och husrannsakan genomfördes. När hamnarbetaren grips påträffades också patroner. Han åtalades därför även för vapenbrott. Personen som spanarna såg vid lagret i Västra Ingelstad grips även han samma dag.

Smugglarna använde krypterad app

Ett av de beslag som säkras är en telefon. I den finns en krypterad app som Tullkriminalens IT-forensiker lyckas knäcka. Informationen i appen visar att chauffören blivit styrd under smugglingen, bland annat att han fått information om vilken person i hamnen som skulle kontaktas.

Förgreningar till Litauen

Totalt tre män åtalades den 22 oktober vid Ystad tingsrätt. De som åtalades var en litauisk medborgare född 1978, en syrisk medborgare boende i Sverige, född 1997 och en svensk medborgare född 1996 (hamnarbetaren). Tullverket har samverkat med litauiska myndigheter som driver en utredning mot tre personer som frihetsberövats i Litauen med koppling till samma kriminella gruppering med bas i Litauen.

Ytterligare tillslag mot kolonistuga

Under spaningsarbetet framkom att det fanns kopplingar till en kolonistuga i Trelleborg. När den kontrollerade den 22 juni påträffades över sex kilo cannabis, över 1000 tramadoltabletter och drygt 55 gram kokain. För detta har en fjärde man född 1990 åtalats. För grovt narkotikabrott.

Läs mer om Trelleborg

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!