Lägre valdeltagande bland de som upplevt diskriminering

Invandrare i Sverige är mer politiskt aktiva än invandrare i andra länder. Detta gäller särskilt när det kommer till valdeltagande. I andra länder som USA och Storbritannien går det även att se ett samband mellan engagemang i religiösa organisationer och politiskt deltagande. Något som inte kan ses i Sverige.

Civilsamhällets organisationer fostrar människor till demokratiska samhällsmedborgare samt bidrar med resurser och nätverk. Studier som gjorts i bland annat USA och Storbritannien visar detta. Det gäller även religiösa organisationer.

Religion och politiskt deltagande

Invandrare i Sverige som är aktiva i en religiös organisation deltar istället i lägre utsträckning i det politiska livet. Detta jämfört med dem som inte är religiöst aktiva. Motsatsen till hur det ser ut i andra länder. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet.

Valdeltagandet bland dem som upplevt diskriminering och trakasserier är ännu lägre. Särskilt gäller det bland muslimer. Även deltagandet i i politiska möten eller demonstrationer är lägre.

Samtidigt visar studien att de med muslimsk trosuppfattning som växt upp i Sverige deltog mer aktivt i demonstrationer än de som inte gjort det.

Studien har alltså inte funnit ett samband mellan religiös organisering och ökat politiskt deltagande i Sverige. Anledningen är förmodligen att invandrare rent generellt är mer aktiva och involverade än i andra länder.

– Generellt är deltagandet i politiken bland invandrare lägre än bland infödda svenskar, något som i stort kan förklaras utifrån socioekonomiska skillnader i inkomst, utbildningsnivå och högre arbetslöshet . Det är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv att förstå hur vi kan öka invandrares deltagande i politiken. Tidigare studier från andra länder menar att religiöst engagemang kan öka det politiska deltagandet, men min avhandling visar att det förhåller sig tvärtom i Sverige, säger Weiqian Xia i ett pressmeddelande. Weiqian Xia har nyligen utsetts till doktor vid Sociologiska institutionen, Stockholms universitet.

Diskriminering

Studien visar också att religiösa invandrare som blivit utsatta för diskriminering på grund av religion, var mindre benägna att rösta än de som inte upplevt detta. Det kan handla om exempelvis mobbing eller trakasserier. Detta var särskilt tydligt för muslimer i Sverige.

Valdeltagandet i valet 2010 var 15,1 procentenheter lägre bland muslimer som upplevt diskriminering jämfört med muslimer som inte hade erfarenhet av detta. När forskaren även tog hänsyn till socioekonomiska faktorer blev skillnaden ännu större. Då var det hela 20,6 procentenheter lägre valdeltagande i denna grupp.

– Det var förväntat eftersom diskriminering och trakasserier ofta försvagar individers självförtroende och välmående, vilket kan hindra en från att delta politiskt. Särskilt för muslimer som generellt är en utsatt grupp i samhället, säger Weiqian Xia.

Läs mer om religion

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!