Vänsterpartiets naivitet när det gäller hederskultur

På flera interna medlemsmöten av olika dignitet har en tydlig nonchalans vad det gäller hederskultur visats upp av ledande medlemmar i Vänsterpartiet Göteborg. Det har resulterat i att olika förslag om att föra in mer kritiska skrivningar om hederskultur i valplattformen avvisats vid flera tillfällen.

Agerandet från ledande medlemmar i Vänsterpartiet Göteborg tyder på en naiv inställning till både hederskultur och religion i ledande kretsar i Vänsterpartiet Göteborg.

Naivitet och nonchalans

Det är denna naivitet och nonchalans som lett till att en vänsterpartistisk nämndeman försvarar hederskultur och kvinnoförtryck. En man som egentligen inte på något sätt stöder Vänsterpartiets uppfattningar och åsikter. Han borde inte kunna inneha förtroendeposter för partiet eller ens vara medlem. Den aktuelle mannen som heter Mostafa Malaekah uttalar sig till och med för att det är ätt att misshandla kvinnor om de inte gör som mannen säger. I tidningen Doku skriver de:

– Mannen är en person som figurerat mer i bakgrunden under många år, men som genom sina skrifter har förklarat islam och skött det religiösa ideologiska arbetet. Han har verkat som skribent för organisationer som är kopplade till Muslimska brödraskapet. Han är inspirerad av bland annat kanadensiske Jamal Badawi som är en av de ledande inom brödraskapet i Nordamerika och som varit med och byggt upp det i USA, säger Aje Carlbom och fortsätter:

– Han blir kontroversiell eftersom att han genom sina texter uppmanar muslimer att följa sharia. Kvinnor och män ska reglera sina förehavanden inom sharia och inte av svensk lag. I förlängningen är det en djupare fråga som handlar om jämställdhet och om individens frihet.

Doku har talat med mannen och bett om att få hans kommentarer men han har avböjt att uttala sig.

Överslätande attityd

Att det finns en slags överslätande attityd till hederskultur bland en del ledande medlemmar inom Vänsterpartiet är ingen nytt utan det har funnits länge. Det är just den nonchalansen och naiviteten som leder till att företrädare för reaktionära ståndpunkter kan få poster och positioner inom Vänsterpartiet.

Hela ärendet med nämndemannen är som jag ser det inte ett olycksfall i arbetet. Utan det är en konsekvens av en felaktig och naiv inställning till hederskultur och religion. Detta oavsett om vi pratar om kristendom, islam, judendom eller nån annan religion.

Det finns en okunskap om religion och dess yttringar inom Vänsterpartiet. Det finns dessutom en omfattande naivitet kring hederskultur. Både nationellt som lokalt i Göteborg. Inte heller är det något nytt utan det har varit på detta sätt under lång tid. Exempelvis när de för nästan 10 år sen inte försvarade en medlem som hotades av personer som kan ses som islamister.

Brott mot Vänsterpartiets värdegrund

När problemen med nämndemannen nu uppdagats menar Vänsterpartiets ordförande i Göteborg att åtgärder ska vidtas:

Håkan Eriksson, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Göteborg, säger i en skriftlig kommentar att de citat som lyfts fram inte återspeglar Vänsterpartiets värdegrund. Han skriver också att Vänsterpartiet Göteborg har ett avtal som tecknas med alla förtroendevalda där den valda förbinder sig till att följa de stadgar och regelverk som finns inom partiet samt att den valda delar Vänsterpartiets värderingar och kommer att representera dessa i sitt uppdrag.

På frågan om partiet anser att mannen är lämplig som nämndeman svarar Håkan Eriksson att man behöver ta ställning till frågan internt:

”Vi behöver utreda om personen delar de citerade uppfattningarna. Det kommer att hanteras enligt våra stadgar och rutiner”, skriver han.

Naturligtvis behöver Vänsterpartiet i Göteborg göra detta men även inställningen till hederskultur och religion behöver justeras. Den är idag mer än lovligt naiv. Vilket medfört att en reaktionär man som inte stöder Vänsterpartiets värdegrund och åsikter kunnat få en post inom partiet. Det är verkligen inte bra.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!