Inbrottsliga i Småland och Östergötland gripna och dömda

Den 15 oktober dömdes två personer till två år och tio månaders fängelsestraff i Eksjö tingsrätt. Männen dömdes för tio inbrott, två försök till inbrott samt ett fall av häleri. De dömda männen, som är i 35- respektive 40-årsåldern, ska också utvisas då de inte är svenska medborgare.

De har begått en mängd inbrott i Jönköpings län och Östergötland men även begått brott i Örebro län. Framför har det varit villainbrott under dagtid. Männen greps i Nässjö i maj misstänkta för ett inbrottsförsök i en villa. Björn Borg, som är gruppchef för områdespolisen i Motala, har varit engagerad i ärendet.

– Vi fick ärendet via Noa (Nationella operativa avdelningen) som hade haft span på denna konstellation ett tag. Vi från Motala var engagerade i ärendet, dels i ett spaningsskede men även efter gripandet i Nässjö, säger Björn Borg, i ett pressmeddelande.

Lägenhet med stöldgods lokaliserades

Efter gripandet genomfördes en husrannsakan på en adress i Motala som visade sig vara utgångspunkten för ligan.

– Lägenheten var organiserad som en brottscentral där männen sorterade, förpackade och distribuerade stöldgods. Det var olika stationer där godset var samlat. En plats för elektronik, en plats för guldsmycken, en plats för kontanter, en plats för alkohol och så vidare, säger Borg innan han fortsätter:

– Under mina år som polis har jag aldrig sett något så strukturerat och så mycket stöldgods i en lägenhet, säger Borg som arbetat inom polismyndigheten i över tio år.

Vid denna husrannsakan påträffades en tredje man inne i lägenheten, även han utländsk medborgare. Han kunde misstänkas för flera stölder. Den mannen dömdes 12 juli i Linköpings tingsrätt. Han är i 35-årsåldern och dömdes för fyra fall av stöld, straffet blev fyra månaders fängelse.

GPS-spårning en av framgångsfaktorerna

– En av de viktigaste detaljerna vi fick var en GPS från den bil de misstänkta använt sig av, vilken en av de misstänkta ägde. Vi kunde med hjälp av GPS:en se hur gärningsmännens bil rört sig och därmed knyta dem till att de varit i närheten av brottsplatserna aktuellt datum och tid för inbrottsstölden. Under utredningsarbetet hittades även skospår som kunde knyta gärningsmännen till brottsplatserna, säger Alice Gustafsson, en av utredarna i ärendet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!