Toppdirektör skulle kidnappas

Strax innan klockan 9 på fredagen kontrollerade polisen ett fordon på Östermalm i Stockholm. Mer exakt vid korsningen Karlavägen/Sibyllagatan. Det slutade med att bilen krockade med en refug på Karlavägen. Även flera andra fordon skadades. Fyra personer iklädda DHL-uniformer greps vid insatsen. DHL har bekräftat att personerna bar DHL-kläder men uppger också att det inte handlar om några anställda.

Enligt uppgifter i Aftonbladet hade de 4 personerna planer på att kidnappa en toppdirektör i det svenska näringslivet.

Della de fyra gripna anhölls på fredagseftermiddagen och har begärts häktade. Ytterligare tre personer greps på andra platser i Stockholm och i Västerås. Alla sju gripna ska ha en kopplingar till ett kriminella nätverk i Tensta som brukar kallas Headshotligan (HSL) men också Tenstanätverket och Rinkeby 5. Enligt media kallas de numera Tango av polisen.

Två 26-åringar, en 27 åring och en 29-åring greps i bilen på Karlavägen medan en 20-årig kvinna var en av de so greps på annan plats i Stockholm och en 27-årig man greps i Västerås. Enligt uppgifter i Aftonbladet hade insatsen varit planerad en tid. Vem som skulle kidnappas är okänt. Polisen vet förstås men inga uppgifter om tänkbart offer har läckt ut.

Tidigare kidnappningar av rika

Kidnappning av rika personer och kändisar är ganska ovanligt i Sverige men det förekommer.  Den mesta kända är kidnappningen av Fabian Bengtsson i Göteborg, Hans familj äger Siba. Men det har även hänt andra. 1963 kidnappades Ann-Marie Engwall från Gevalia-familjen i Gävle, 1980 bilhandlararvingen Thomas Philipsson, 2002 Erik Westerberg och 2011 Alexander ÅhmanEventuellt kidnappades också Jörn Rausing år 1985. I vilket fall som helst fanns det planer på att göra det. Sen har vi också planerna på att kidnappa Anna-Greta Leijon.

Utöver dessa kidnappningar och planer på kidnappningar av rika finns även en kidnappningar av annan art där kriminella kidnappats eller sådana bortföranden som haft hedersmotiv. Vi har exempelvis kidnappningen av Einár.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!