Mest fula hus nominerade till Göteborgs bästa hus

Varje år delas ett pris ut för stadens bästa nya byggnad av Göteborgs stad från Per och Alma Olssons fond. I år är ett mycket vackert hus nominerat. Det är dock en renovering för huset är ett av Göteborgs äldsta, ligger vid Gustaf Adolfs torg och kallas Högvakten. Det verk som det är renoverat ihop med intilliggande Börsen som är ännu vackrare.

Huset brukar oftast kallas stadshuset och när det byggdes 1759 innehöll det bland annat stadsvakten (dåtidens polis), brandvakt samt magasin. 1823 byggdes det om så också högvakten fick lokaler i huset. År 1895 upplöstes stadsvakten och högvakten varvid huset istället blev kontor för hälsovårdsnämnden. Hade allmänheten i Göteborg röstat hade detta hus vunnit en jordskredsseger.

Göteborgs stadshus

Göteborgs stadshus 2011. Licens: CC-by-SA

Börsen

Fula hus

De övriga husen som nominerats är bland annat skitfula, för att inte säga groteska Selma Lagerlöfs center och det grymt fula grådassiga Regionens hus (som presenteras med en falsk bild på gamla Bergslagernas station som byggts ihop med det nya supertråkiga glashuset). Båda dessa vanskapta byggnader har ritats av White Arkitekter.

Annars är det arktitektkontoret KUB som ritat de flesta riktigt fula hus. De har följaktligen fått flest nomineringar. Det har ritat en otroligt ful rosthög i Brudaremossen som påstås vara ett hus, usla Lindholmens Tekniska gymnasium och intetsägande men acceptabla Humanisten med en massa glas.

Rosthögen/Brudaremossens lakvattenanläggning. Bild: KUB Arkitekter

Tråkiga hus

Även Semrén & Månsson har ritat ett intetsägande och ganska tråkigt hus som nominerats, nämligen Emigranternas hus invid Amerikahuset. Ett annat tråkigt hus som nominerats är Brf Gamlestads Brygga som ritats av QPG men det ligger i alla fall fint invid Säveån. Sweco har ritat ett trist men inte jättefult hus, Brf Frekvensen vid Radiotorget. Wingårdhs har förstås också fått en byggnad nominerad. Skitfula och trista Angereds resecentrum. Byggnaden gör ingen människa glad men den är säkert funktionell.

Bättre byggnader

Wahlström & Steijner har däremot skapat en liten byggnad som kan göra folk glada. En igloo, en kupol för fjärrkyla. OKIDOKI har ritat arbetarbostäderna på Billdals gård. De är vackra och traditionella men inget exceptionellt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!