Försummade områden blir lätt förslummade områden

Försummade områden är stadsdelar som drabbats av nedskärningar och privatiseringar. Skolor och vårdcentraler har försvunnit. De skolor som finns kvar blir ofta dåliga skolor. Vården blir sämre för de som bor i dessa områden. Fritidsverksamheter och lokala socialkontor har lagts ner. Butiker stängts. Osv.

Arbetslösheten är hög, trångboddheten omfattande och bostadsbristen akut. Invånarna upplever att de övergivits av samhället. Människor har fått vända sig till familjen och släkten med sina problem och för lösningar på dessa.

Dessa förhållanden har inneburit att parallella trygghetsstrukturer vuxit fram och kriminella nätverk och gäng växt fram på många ställen.

Försummade områden

Polisen och samhället kallar dessa områden för utsatta men vi borde kalla den försummade. För det är denna försummelse från samhället som är den yttersta grunden för de problem som finns i en del av dessa försummade områden.

Genom privatiseringar av vård och omsorg har samhället dessutom skapat förutsättningar för de kriminella gängen och nätverken. Förutsättningar för att tjäna pengar på bidragsfusk. Den chansen har de tagit. Bidragsfusk är idag en av de centrala inkomstkällorna för kriminella nätverk och gäng.

Bostadsfrågan

Privatiseringar av kommunala bolag och fastigheter samt ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter har gett de kriminella nätverken och gängen ytterligare möjligheter. De har köpt upp fastigheter i fattiga förorter och spekulerat i bostadsrätter. Särskilt tydligt har detta varit i Södertälje och Malmö men det finns också på annat håll.

Ett delvist undantag är Göteborg där allmännyttan inte sålts ut ännu. Men nu vill högerpartierna ihop med miljöpartiet göra det.

Ibland har misskötseln av fastigheter ökat. I andra fall handlar det om ökad trångboddhet, andrahandsuthyrningar och ockerhyror. I åter andra områden om vräkningar och renovräkningar.

Så kallat utsatta områden är egentligen försummade områden. I vissa fall även förslummade områden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Försummade områden blir lätt förslummade områden”

  1. Jag skulle vilja påstå att upplägget är motsträvigt redan från början. Dvs upplägget med ensidiga bostadsområden på pendlingsavstånd från allt annat.

    Det är ett dyrare upplägg än andra möjligheter, ty avstånd kostar alltid. Både för samhället i stort och för de människor, företag och myndigheter som försöker finna sig till rätta på sådana orter. Inte bara räknat i pengar utan också i energi, både mekanisk sådan och rent mänsklig. Det är inte för inte som pendlare har sämre hälsa än genomsnittet, rensat för de ekonomiska faktorer som brukar styra hälsan, se https://gemensam.wordpress.com/2014/05/01/pendla-och-bli-sjuk/.

    Det är ju faktiskt samma sak som drabbar den s.k. glesbygden – alltså att avstånden är så stora att det blir svårt att bedriva verksamheter på ett ekonomiskt vis där.

    Enligt Jesper Meijling: Påståenden om framtiden, funkar förorter egentligen bara om de som bor där har gott om pengar. Har man det spelar det ingen roll var man bor. Och som Spacescape konstaterade är den som har lite pengar beroende av att finnas i centrum för allt för att kunna överleva på ett rimligt vis, https://www.spacescape.se/project/alla-far-plats-i-stadens-goda-lagen/.

    Så frågan är hur man ska hantera detta. Slänga ut pengar på att ändå få dom att fungera någotsånär? Eller lägga ner dem och flytta allt till nånstans som ligger bättre till, utifrån de ekonomiska relationer folk, företag och myndigheter faktiskt har? Jag är förstås medveten om att det senare inte låter sig göra på kort sikt. Men kanske det kan göras när den ekonomiska livslängden för husen ändå är slut?

Kommentarer är stängda.