Gängskjutningar är inte nåt unikt svenskt

I media såväl som i högerpolitikers propaganda påstås det ofta att gängskjutningar är nåt specifikt svenskt och att den ökning som skett i Stockholmsområdet de senaste åren är nåt helt unikt i Europa. Det är falsk information. Inte korrekt helt enkelt. I en rapport från den svenska polisen står det:

Ett EU-finansierat projekt som leds av Flemish Peace Insitute har undersökt tillförseln med skjutvapen och skjutningar i EU-länder och kommer att offentligt presentera sin rapport i december 2021. Projektet visar på att huvuddelen av länderna har en minskad frekvens av dödligt skjutvapenvåld men att tre länder står ut från denna utveckling, Sverige och Nederländerna, samt ter sig Belgien ha en liknande utveckling men inte lika uttalad som i de andra två länderna.

Projektet har även kunnat visa att Sverige och Nederländerna står ut med en relativt hög andel automatkarbiner som hanteras och används i kriminella miljöer (Flemish Peace Institute, kommande). Liknande mönster har återfunnits gällande detonerade handgranater i de tre länderna, med en tidig ökning och hög frekvens i Sverige, en något senare start men hög frekvens i Nederländerna och en ytterligare senare ökning i Belgien (Krusselmann, Rabolini, Sturup, Duquet & Liem, kommande).

Andra rapporter har visat att gängvåldet också ökat markant i Storbritannien med den skillnaden att de gängkriminella där använder knivar och inte skjutvapen för att ta folk av daga.

Nederländerna

Även DN har nu publicerat en artikel om den likartade utvecklingen i Nederländerna. En utveckling som skett trots att Nederländerna har sådant som hårdare straff, kronvittnen och anonyma vittnen. Och eget bruk av cannabis har alltid vari avkriminaliserat. Nyligen har särskilda visitationszoner också införts. Inget av detta hjälper.

I artikeln konstateras också att det till stor del är handeln med överklassdrogen kokain och konkurrensen om de stora pengarna i denna verksamhet som driver våldet. Inte den mer omfattande handeln med mest använda drogerna, cannabis och amfetamin.

Enligt en nederländsk journalist som intervjuas i DN finns det bara en sak som hjälper. Att ge ungdomarna i fattiga områden framtidstro. Det som krävs för det är satsningar på skola, fritidsverksamheter, bostäder och jobb. Arbetslösheten måste ner liksom trångboddheten. Fattigdomen måste minska.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!