Kriminella gäng och nätverk i Sverige

Det finns en lång rad olika typer av kriminella nätverk och gäng i Sverige. Polisen i Stockholm delar grovt in dem i lokala kriminella nätverk och nätverk organiserade kring tongivande kriminella aktörer. Det är en ganska värdelös och oanvändbar inställning som egentligen inte säger nånting. Dessutom inkluderar de supporterfirmor, extrema religiösa rörelser, högerextrema nätverk och aktivistorganisationer på vänsterkanten. Något som naturligtvis inte är nåt annat än rena dumheterna.

En betydligt rimligare indelning av kriminella nätverk och gäng skiljer mellan maffialiknande nätverk och gäng, etniska nätverk, släktbaserade nätverk och gäng, gatugäng/lokala nätverk samt självmarkerande gäng där de viktigaste är de kriminella mc-gängen. En del kriminella mc-gäng är dessutom maffialiknande eller utgör delar av maffialiknande gäng.

Gatugäng/lokala nätverk kan också vara släktnätverk eller delar av släktnätverk, maffialiknande organisationer kan ibland också vara etniska nätverk eller släktnätverk. Många gatugäng har en lös struktur och en svag organisation.

Gatugäng

Typexempel på gatugäng med en svag eller lös organisation är gängen i Biskopsgården som Biskopsgården Södra och Nya Norra, Vermahmoodfalangen i Tynnered, Z-falangen (Nätverk 421) i Frölunda, Shottaz, Dödspatrullen (3MST), Headshotligan (HSL), Filterlösa Grabbar (FLG) och Husby hyenor (HH) på Järvafältet, grupperingen kring Mekky i Malmö, gängen i Borås samt Bredängsnätverket. Löst sammansatta gatugäng existerar ofta under kort tid, drabbas ofta av interna konflikter, splittras, delas upp, försvinner osv.

Släktbaserade kriminella nätverk

Lokala släktbaserade nätverk är exempelvis Ali Khan i Angeredsområdet, det kriminella nätverket i Tureberg, nätverket i Edsberg, Östberganätverket, gängen i Jönköping, Goularafalangen i Tynnered samt flera olika gäng i Malmö. Släktbaserade kriminella nätverk kan överleva i generationer.

En del släktbaserade kriminella nätverk ingår dessutom i större etniskt baserade kriminella gäng såsom de släktbaserade kriminella gängen med mhallamiursprung. Andra etniskt baserade gäng är exempelvis Södertäljenätverket (syrianer), Albanligan, nigerianska kriminella nätverk, ryska kriminella nätverk och de vietnamesiska kriminella nätverk som finns. Etniskt baserade nätverk kan överleva i decennier.

Maffialiknande gäng

Södertäljenätverket och Albanligan såväl som de flesta etniska nätverk kan dessutom sägas vara ett maffialiknande gäng. Andra gäng som kan anses vara maffialiknande är Backagänget, Hagsätranätverket, Botkyrkanätverket, Vårbynätverket, Märstanätverket, Hells Angels MC, Bandidos MC, släktnätverket Ali Khan och de få gamla kriminella grupperingar med ursprung i det forna Jugoslavien som fortfarande finns. Bergsjögänget kan sägas vara ett gäng på väg att bli ett mer maffialiknande gäng. Maffialiknande gäng kan överleva i decennier.

Kriminella mc-gäng kan ofta vara en del av verksamheten i kriminella släktnätverk som exempelvis Satudarah MC. Andra kriminella mc-gäng är bland annat Hells Angels-anknutna Red Devils MC och det fristående No Surrender MC.

Brottslighet

De maffialiknande gängen sysslar med legal företagsverksamhet, bedrägerier, penningtvätt, svartarbete, välfärdsbrottslighet, bidragsfiffel, människohandel, prostitution, narkotikahandel, utpressning och beskyddarverksamhet. Lokala företag såväl som folk med vanliga jobb beskattas i de områden där de har inflytande med mera.

De etniskt baserade gängen sysslar oftast med narkotika, bedrägerier, narkotikahandel och smuggling samt människohandel och prostitution liksom svartarbete.

Släktbaserade kriminella nätverk sysslar ofta med välfärdsbrott, bidragsbrott, svartarbete, penningtvätt, narkotikahandel och liknande. De har ofta även legal företagsverksamhet.

Kriminella mc-gäng är involverade i bedrägerier, indrivning, rån, stölder, utpressning, beskydd och narkotikahandel med mera.

Gatugängen är kanske främst engagerade i narkotikahandel men även i rån och stölder. Skjutvapenvåldet finns framförallt i dessa gäng och mellan dessa gäng. Men även vissa mc-gäng och vissa maffialiknande gäng i Stockholmstrakten har har stora inslag av våld i sin verksamhet.

Förr i tiden fanns det också specialiserade grupperingar som sysslade med bankrån och värdetransportrån. Sådana grupperingar från Sverige genomförde även rån i andra länder. En del av dessa nätverk utvecklades ur lokala gatugäng eller till lokala gatugäng.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Kriminella gäng och nätverk i Sverige”

  1. Visst är kategoriseringen ett ”sammelsurium”. Det som enligt min uppfattning, på ett inte försumbart sätt, bidrar till detta är den mycket vidlyftiga användningen av begreppet ”nätverk”.

    Nätverk är till sin natur flerdimentionella och innefattar korsvisa relationer där parterna mycket väl kan vara jämbördiga. Rent semantiskt fungerar det därför mycket illa för beskrivningen av hierarkiska strukturer. Hierarkiska strukturer är ju endimensionella och dess relationer är inte alls jämbördiga.

    För att förstå ett problem måste de brytas ned i hyfsat definierade och begripliga beståndsdelar. I fallet (mer eller mindre) organiserad brottslighet verkar det vara en hel del kvar innan utgångspunkten vilar på hanterbara begrepp.

Kommentarer är stängda.