Ledare för Husby hyenor häktad i sin frånvaro

Den 22 november häktades en 26-årig man i sin frånvaro. Polisen anser att han är en av de verkliga ledarna för det kriminella gänget Husbys hyenor (HH).

Narkotikabrott

Han är misstänkt för grovt narkotikabrott 2021-10-06 och veckorna dessförinnan på Trondheimsgatan 40. Det handlar om innehav av 1,2 kilo kokain. Dessutom är han misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott den 2021-10-06 och veckorna dessförinnan på olika platser i nordvästra Stockholm. Det ska handla fyra vapen med magasin och ammunition.

Enligt polisen har mannen varit en av de som styrt gängets yngre medlemmar. Han heter Ermiyas Adhanom (eventuellt kallas han Zimma eller Big dip) och är skriven i Husby.

I samma ärende var under en period (8-14 oktober 2021) 34-årige Hamid Aban (tidigare Hamid Taki) häktad. Misstankarna kvarstår dock.

De båda är enligt uppgifter också misstänkta i samband med ett beslag på 50 kilo cannabis som beslagtogs av polisen. Torsdagskvällen den 7 oktober arbetade polisen i Järva mot narkotikabrottslighet i området. Detta resulterade i att en person blev misstänkt (enligt uppgift Hamid Aban), gripen och därefter häktad för grovt narkotikabrott. Efter husrannsakan på ett flertal adresser har polisen tagit över 50 kilo cannabis i beslag.

– Lokalpolisen i Järva har en hög förmåga att bedriva spaning samt utreda den här typen av ärenden. Förundersökningen är nu inne i ett aktivt skede, sa inspektör John Lindström, gruppchef vid grova brott i lokalpolisområde Järva i ett pressmeddelande i samband med insatsen.

Tidigare domar

Hamid Aban är tidigare dömd för en rad grova stölder och grova narkotikabrott. 2015 dömdes han för grovt narkotikabrott till fängelse i två år och nio månader, sedan igen den 8 december 2017 till fängelse i två år och åtta månader.

Ermiyas Adhanom har dömts för ringa narkotikabrott i form av innehav av mindre mängder tramadol eller cannabis vid några tillfällen. Dessutom har han dömts vid två tillfällen för att ha gett sig på poliser, vilket är den brottslighet som även resulterat i den längsta påföljden.

Vid ett tillfälle 2015, när polis skulle kontrollera Ermiyas Adhanom i Taxigaraget, Taxigränd i Spånga, sprang han in i en polis och tacklade omkull honom. När han i samband med det greps hade han på sig en mindre mängd cannabis. Det andra tillfället var den 3 november 2016. Han försökte då köra in i en polisbil i en hastighet överstigande 100 km/h. Händelsen ägde rum på Oslogatan i Husby och resulterade i hans dittills längsta straff, åtta månaders fängelse.

Andra dömda från HH

Hamid Aban är en äldre bror som heter Behruz Aban. De har ytterligare en bror, Moueyad Taki, samt en kusin, Yusef Nader, som alla har kopplingar till Husbynätverket (Husbys hyenor). De dömdes alla i december 2017. Hamid Aban för grovt narkotikabrott till fängelse i två år och åtta månader och Moueyad Taki för samma brott till fängelse i två år och fyra månader. Yusuf Nader dömdes för sin del för narkotikabrott till fängelse i ett år och fyra månader, medan Behruz Aban dömdes till skyddstillsyn för narkotikabrott och medhjälp till narkotikabrott.

Vid samma tillfälle dömdes även Mehdi Sechit (Dumle, tidigare hette han Abdulmahdi Hedi) för att ha köpt narkotika från Husbys hyenor. Han fick fängelse i 3 månade för narkotikabrott.

Mord

4 andra personer som är kopplade till Husby hyenor är för sin del misstänkta för ett mord på Oslogatan den 31 maj 2021. De misstänkta för mordet är:

  • O’Neal Melvin Amededji, häktad som misstänkt för mord den 4 juni 2021 och har suttit häktad sedan dess. Enligt den senaste omhäktningen ska åtal väckas senast den 1 december. Han är tidigare dömd för en rad narkotikabrott, de flesta av dem ringa, men även för bland annat misshandel och vapenbrott.
  • Elias Boidanis häktades som misstänkt för mord den 8 juni 2021 och har suttit häktad sedan dess. Enligt den senaste omhäktningen ska åtal väckas senast den 7 december. Han är tidigare bara dömd för småbrott.
  • Abraham Sandy (Abz), häktades som misstänkt för mord den 19 juni 2021 och har suttit häktad sedan dess. Enligt den senaste omhäktningen ska åtal väckas senast den 9 december. Skriven i Malmö där han även bland annat dömdes för grovt rån 2019 till sluten ungdomsvård i åtta månader. Dömdes tidigare i år till ny ungdomsvård för narkotikabrott.
  • Thomas Bah häktades som misstänkt för mord den 19 juni 2021 och har suttit häktad sedan dess. Enligt den senaste omhäktningen ska åtal väckas senast den 1 december. Han är tidigare bara dömd för ringa narkotikabrott.

Den mördade hette Kardo Nabil Ibrahim och var en ledande medlem i Husby hyenor. Han mördades alltså av all att döma av sina egna.

Läs mera:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!