Att Sverige skulle vara beroende av Europas gas är dumheter

Europa är beroende av naturgas för sin energiförsörjning. En stor del av naturgasen importeras idag från Ryssland. Några länder som behöver mycket naturgas från Ryssland är Tyskland och Nederländerna.

Men att Sverige skulle vara beroende av naturgasen för sin energiförsörjning som Cwejman påstår i en ledare i GP är bara trams. Sverige exporterar i stort sett alltid el. Dag ut och dag in. I Sverige produceras normalt sett mycket mer el än vad vi behöver. Den gröna omställningen som knappt startat är alltså ingen orsak till elbrist (finns ingen elbrist) och ingen orsak till höga elpriser.

När det nån enstaka dag inte produceras tillräckligt mer el i Sverige så importerar vi norsk vattenkraftsel. Om det blåser mycket i Danmark kan det hände att Sverige också importerar vindkraftsel från Danmark. Ingen fossilel från Polen eller Tyskland alltså.

Sverige exporterar el

Normalläget är dock svensk export till Finland, Danmark, Tyskland, Polen och de baltiska staterna. Det är detta som orsakar höga elpriser. Om svenska elbolag kan få 4 gånger så mycket betalt för elen om de säljer den till andra länder så gör elbolagen det. Om svenska kunder då inte betalar lika mycket får de ingen el. Resultatet är att elpriset stiger även i Sverige. Begränsad överföringskapacitet från Norrland gör att elpriset inte stiger på samma sätt där. Bolagen kan inte överföra så mycket ström som de skulle vilja Det blir ett överskott på el i Norrland och bolagen behöver då sätta ett lägre pris för att kunna sälja den.

De höga elpriserna handlar alltså om att Sveriges elsystem integrerats med Europas och att marknadskrafter styr vart elen säljas beroende på pris. Det har inget med grön omställning i Sverige att göra, ingen med svensk nedläggning av enstaka kärnkraftsreaktorer att göra och inget med överföringskapaciteten att göra. Marknadsstyrning och marknadsekonomi är det som ger höga elpriser i Sverige.

Just nu blåser det som sjutton i Danmark och Sverige importerar vindkraftsel därifrån såväl som från Tyskland. Samtidigt sparar Sverige på vattnet i vattenkraftsmagasinen. Från Norge importeras vattenkraftsel. Till Finland, Litauen och Polen exporteras el.

Läs mer om energi

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!