De två senaste kärnkraftsreaktorerna som stängdes var olönsamma att driva. Därför stängdes de. En av de två reaktorerna i Ringhals hade dessutom skador som gjorde att den inte kunde drivas vidare utan mycket stora investeringar. Men det är inte orsaken till det höga elpriset.
Grundorsaken är istället att det svenska elpriset numera är anpassat till elmarknaden i Europa. Där har elpriserna alltid varit på den nivå de är nu i Sverige. Förr hade Sverige en statligt reglerad elmarknad utan marknadsstyrning och då kunde elpriset hållas nere. Nu är det privatiserat och ska regleras med marknadsmekanismer. Följden är att vi får samma elpriser som resten av Europa.
I Norrland är elpriset dock fortfarande lägre. Det bero på att elen där inte kan exporteras på samma sätt beroende på att överföringskapaciteten är för låg. Byggs den ut kommer priset att stiga även där.
Johan Ehrenberg i ETC har kommit till samma slutsatser som jag:
Kärnkraften producerar nämligen drygt 30 procent av elen i Sverige och det har inte minskat jämfört med tidigare år då elpriset varit mycket lägre. I det land som har mest kärnkraft i EU, Frankrike – runt 60 procent av elen är kärnkraftsel denna novembermånad – har elprischocken varit lika stor och elpriset högre än i Sverige.
[…]
Elpriset är högt där man importerar mest el, det vill säga södra Sverige. Att klippa ledningarna skulle dock troligen höja priset mycket mer. Sverige är en del i det nordeuropeiska elnätet och el byts mellan länder hela tiden. Det är det viktigaste ”lagret” av el för många. Det är därför Tyskland byggt elkablar till norsk vattenkraft och det är därför svensk el kan säljas via Norge till Storbritannien.
Inget land klarar sig utan detta flöde över gränserna (utom möjligen Norge och Island). Det är inte brist på elproduktion i Sverige som skapar de höga priserna, det är det faktum att elpriset i andra länder är högt. Och elbolag vill tjäna pengar på att sälja till högsta pris. Vilket höjer elpriset även inom landet.
Han fortsätter:
Men om Sverige ska kunna öka elproduktionen kraftigt behövs definitivt en större satsning på det statliga nätet. Men för företag och privatpersoner är det inte det statliga nätet som fallerar mest. Utan det privata nätet där nätbolagen höjt avgifter men snålat med elnätsutbyggnaden. Framför allt i Skåne och i Stockholm. Effektbristen där beror på de privata monopolföretagen.
Det är viktigt att förstå att el kan produceras över hela landet, man måste inte flytta från norr till söder om man bara bygger tillräckligt mycket vind-, sol- och värmeel i söder.
[…]
Har Sverige haft elbrist? Nej, vi har producerat den el som behövs, importerat och exporterat utifrån skillnader i timmar. Har Sverige haft effektbrist, alltså för lite el när det behövs? Nej, effektbalansen har varit normal. Så vad beror elprischocken på? Det enkla svaret är att vi har en elmarknad som inte fungerar utan ger bolag möjlighet att ta ut överpris.
Kan det inte vara så att stigande pris på el beror på att stora länder i Europa har stängt ner sina kärnkraftverk och nu är beroende av osäker vindkraft, kolkraftverk och rysk gas? Samt import av kärnkraftsel. Har svårt att förstå att energipolitik har blivit en höger-vänsterfråga. Arbetare och löntagare i allmänhet har väl inget att tjäna på en nedsläckning av väl fungerande och högproducerande kärnkraftverk till förmån för osäker, ful, dyr och miljöförstörande vindkraft? Hade inte de reaktorer som tagits ur drift kunnat leverera säker el i decennier framåt, tills den nya generationen kärnkraft kunnat byggas? Något måste det väl vara värt, även för vänstern, med orörd fjällvärld och kuster där man ser en obruten horisont?