Svengelska nej, invandrarord ja

Den engelska-amerikanska språkinvasionen tar sig närmast löjliga former i dagens Sverige. I näringslivet, i reklamen, i nya ord, i butiker, i olika vetenskaper.

Jag tror många tycker svenskan är lilleputt-bondigare än den tuffa internationella engelskan. Men antingen går vi helt över till engelska, eller så värnar vi om vårt eget nationella vi-skapande språk.

Varför inte göra som de sägs göra i Norge och än mer på Island – hitta på nya inhemska ord för nya fenomen. Att bara låta den allt starkare språkinvasionen fortgå ”anarkistiskt” är att vägra ta en demokratisk diskussion i frågan.

Har vi en demokrati bör allt vara uppe till diskussion. Och jag föreslår i första hand att när behovet av nya ord uppstår så tar vi dessa från våra nya invandrarspråk. Så har vi gjort förr i historien.

Svenska språket är alla svenska medborgares gemensamma ägodel, oavsett våra rötter, vår hudfärg eller vår religion. Det integrations-idealet stärks om även de nya invandrarna kan bidra till vårt kollektivt delade svenska språk.

Hans Norebrink

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!