Sverige har ingen brist på el

De borgerliga partierna är lätt hysteriska och skriker om att Sverige har brist på el. Det är totalt osant. Falskt. Lögn. Fantasier. Ena stunden kräver de sänkt skatt på el. Varför det? Det ger oss inte mer el. Och löser inte problemet med stor elbrist och höga elpriser i Finland och nere på kontinenten.

Högerpartierna

Andra stunden kräver de mer kärnkraft. Vilket är konstigt på alla möjligt sätt. Kärnkraft ger dyr el. Det är Finland och Frankrike bevis på. Kärnkraft är olönsamt och ingen vill satsa på det. Dessutom tar det minst 20 år innan nåt kärnkraftverk skulle stå klart. Tillfråga på allt är det en produktion som är behäftad med mycket allvarliga risker.

Att ingen vill satsa på kärnkraft kan möjligen lösas med statliga investeringar; Men ärligt sagt vore det bättre att satsa statliga pengar på att bygga ut solenergi i stor skala och att modernisera vattenkraften (i många svenska älvar går det att i befintliga kraftverk ta ut 20-30% mer effekt, dvs mer el).

En utbyggnad av solenergi skulle kunna gå mycket snabbt. Dessutom kan den till stor del produceras där elen behövs, I Stockholm, Göteborg, Malmö och andra städer. En snabb utbyggnad av solenergin på landet skulle ge bönderna egen billig el vilket ger en möjlighet till att använda eldrivna maskiner istället för fossildrivna. Det är helt enkelt bar för alla att bygga ut produktionen ev solel.

Det som behövs för en snabb utbyggnad av solenergin är bl.a.:

  • Befria företagen från att behöva betala moms på egen elproduktion.
  • Ta bort alla hinder för privatpersoner att producera mer än de förbrukar
  • Ge bidrag alternativt lån till bönder som vill starta elproduktion
  • Direkta statliga investeringar i stora solenergianläggningar
Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har en annan syn på elpriset än borgarna. I alla fall är det vad Nooshi Dadgostar uttrycker i en debattartikel i DN. Vänstern vill avskaffa marknadspriserna och kräver därför att inga fler ledningar till Europa ska byggas. Det är ett felaktigt och inskränkt krav.

Dadgostar för däremot fram en helt korrekt beskrivning av hur elpriserna i Nordeuropa fungerar just nu.  Detta i motsats till högern. Borgarpartierna begriper inte en hur en marknad fungerar och ljuger om att Sverige har elbrist. De har inget som helst vettig lösning på problemen med fossil elproduktion och höga priser.

För att energiproduktionen i Europa ska bli helt fossilfri krävs den svenska och norska vattenkraften för att balansera den europeiska vindkraften och solenergin. Vattenkraften och reglermagasinen i Norge och Sverige är helt enkelt Europas batterier.

Vad vänsterpartiet skulle kräva är istället att elnäten som är ett naturligt monopol ska kontrolleras av det allmänna, av oss alla i gemensamt ägda bolag. Privata ägare av elnät (det finns inte så många) skulle helt enkelt vara förbjudna. Priserna för att använda nätet ska bestämmas demokratiskt och inte utifrån vinstintresse och marknadsstyrning.

Att däremot låt elpriset styras av marknadskrafter är rimligt och effektivt. Det gör att produktionen blir så billig som möjlig och används där den behövs som mest. Att byråkratiskt styra detta skulle leda till ineffektivitet och slöseri.

Kort sagt är den uppfattning som Dadgostar för fram inskränkt och byråkratiskt ineffektiv. Det är ingen lösning för framtiden. Det är fullkomligt ointressant att Sverige har fossilfri elproduktion när inte resten av Europa har det. Att få bort den fossila elproduktionen nere i Europa är viktigare än billig el i Sverige. Ledningar från Sverige och Norge är en del av den lösningen.

Läs mer:
Läs mer om elsystemet:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!