Guldhandlare åtalade för penningtvätt

En guldhandel i Göteborg har köpt exklusiva klockor från kriminella och skattefifflare. De har även sålt smycken och klockor till samma kundkrets. Bland de personer som driver guldhandelsföretaget har nu två stycken åtalats som misstänkta för grov näringspenningtvätt.

Enligt åtalet har männen i samband med försäljning av klockor och smycken medverkat till den misstänkta penningtvätten. Detta genom att inte göra de kontroller som ska göras. Åklagaren menar att det skett med flit, så kallat uppsåt. Det sammanlagde värdet av de klockor och smycken som åtalet gäller omkring 5,6 miljoner kronor.

En 25-årig man som har dömts till nio års fängelse för grov narkotikasmuggling hade tidigare köpt en Rolex-klocka för 99 000 kronor. Andra kunder i butiken har de senaste åren dömts för bland annat grova stölder, grovt penningtvättsbrott och grovt narkotikabrott.  Åklagaren menar att det är extra viktigt att guldhandlare är noggranna med vilka de gör affärer:

– Det är ju allvarligt för att vi ser att det finns en risk att det är pengar från brottslig verksamhet som man har betalat med. Man gör ett risktagande när man tar emot pengar utan att man vet var de kommer ifrån, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

[…]

– Just exklusiva klockor är något de kriminella är intresserade av att ha och bära, men också som en investering och för att tvätta bort kopplingen till den ursprungliga brottsligheten, säger Gustav Nyström, kammaråklagare.

De båda misstänkta männen förnekar brott.

Enligt åklagaren bör de åtalade även få näringsförbud och guldhandeln åka på en företagsbot på två miljoner kronor.

Det är inte första gången en guldhandlare åtalas för penningtvätt:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!