Fällande domar i mål om matchfixning

Hovrätten över Skåne och Blekinge har dömt alla åtalade i ett mål om matchfixning till villkorlig dom.

Målet avsåg två olika delar av spelfusk och mutbrott. 4 personer var åtalade. Två dömdes i tingsrätten och två frikändes.

Kvarnby IK

Den ena delen gällde en tidigare målvakt i Kvarnby IK som dömdes för tagande av muta och spelfusk. Detta för att ha tagit emot drygt 44 000 kr för att underprestera i sex seriematcher i division tre under våren och sommaren 2019. Hovrätten har i denna del fastställt tingsrättens fällande dom för den tidigare målvakten, Robin Armandt. Den som gav målvakten pengarna, Vladimir Pasarikovski, dömdes för givande av muta och spelfusk.

IF Elfsborg

Den andra delen av målet gällde bl.a. en tidigare allsvensk fotbollsspelare i IF Elfsborg. Han dömdes för att ha kommit överens med två personer, varav en är samma person som i Kvarnbydelen, om att ”ta ett gult kort” i en match mot Kalmar FF i slutet av maj 2019. För detta skulle han erhålla ett lån om 300 000 kr.

Hovrätten gör i denna del en annan bedömning än tingsrätten som frikände de åtalade. En av flera besvärande omständigheter som sammantaget har lett till hovrättens fällande dom är att det i nära anslutning till att matchen spelades öppnades 27 nya spelkonton av personer med koppling till de två personer som skulle ordna lånet. Från bl.a. alla dessa spelkonton satsades pengar på att fotbollsspelaren skulle få en varning under matchen. Hovrätten anser det bevisat att ett syfte med spelfusket var att det skulle finansiera lånet till fotbollsspelaren. Utlåningen skulle i sin tur generera en vinst om 100 000 kr för utlånarna.

Fotbollsspelaren, Pawel Cibicki, dömdes för tagande av muta och spelfusk. De två personer, Kristian Legiec och Vladimir Pasarikovski som erbjöd lånet dömdes för givande av muta och spelfusk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!