Ändrade straff för vapen i rappvideo

Svea hovrätt har ändrat straffen för personer i ett mål om bland annat grovt vapenbrott i samband med inspelning av en rappvideo.

Attunda tingsrätt dömde tre män för grovt vapenbrott avseende tre vapen i samband med en inspelning av en rappvideo. I samma dom prövade tingsrätten ytterligare åtal för bland annat grovt vapenbrott.  Tingsrätten dömde sammanlagt fem män för grovt vapenbrott m.m. De bestämde påföljderna till fängelse mellan 5,5 år och drygt 1 år.

Efter tingsrättens dom har åklagaren lagt fram ytterligare utredning. Däribland beslag av den i målet aktuella automatkarbinen, en AK-47, samt information från den krypterade kommunikationstjänsten Sky ECC.

Hovrättens dom

Hovrätten har med stöd av den nya utredningen kommit fram till att sammanlagt fem vapen användes vid olika tillfällen under inspelningen av musikvideon. I likhet med tingsrätten dömde hovrätten även de åtalade även för andra brott. Hovrätten skärpte fängelsestraffet för en av männen till 2,5 år. De sänkte fängelsestraffet för en annan av de dömda, Charbel Homsi, till 5 år. I övrigt fastställde hovrätten tingsrättens dom.

– Hovrätten anser att det genom åklagarens nya utredning är klarlagt att samtliga vapen som fanns med vid inspelningen av musikvideon var riktiga skjutvapen och inte s.k. replikor. Åklagaren har också bevisat att de åtalade visste att det var riktiga vapen, säger hovrättslagmannen Staffan Lind, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!