Den orättvisa biologin

Tre kända kvinnliga debattörer och feminister har på senare tid väckt uppmärksamhet, då de beklagat att stigande ålder eroderat deras ”erotiska kapital”. Det är förstås trist för dem.

Men tänk då på alla kvinnor och män (undertecknad inkluderad) som aldrig får beundrande kontaktsökande blickar när vi rör oss i det offentliga rummet. Och alla blir ju någon gång gammal och mindre sexuellt attraktiv.

Biologi

Biologin är helt enkelt inte rättvis. Ungdomens attraktions-kraft går förlorad. Vi till och med föds med (direkt eller med tiden) olika grader av positiva ”karaktärsdrag”: hälsa, intelligens, skönhet, längd, styrka, ”sex appell”, social förmåga, koncentrationsförmåga etcetera.

Lägg därtill turen att födas i ett rikt fredligt land. Att ha kärleksfulla utbildade välbärgade medelklassföräldrar, som ser till att få in en på de bästa skolorna. Att växa upp i en kulturell miljö som uppmuntrar mänskliga och kvinnliga rättigheter.

Klass

Så vart vill jag komma? Jo, betona än en gång att vi människor inte har likvärdiga förutsättningar i livet. En del föds med en silversked i munnen, andra växer upp i slitna trista klassghetton.

Och? Jo, de borgerliga politikernas ständiga mantra är ju att alla ska ha lika förutsättningar, men inte lika utfall.

Alla ska börja lika på startplattan i livet, och den som är duktig och arbetsam förtjänar att bli rik. Den som inte anstränger sig ska tjäna mindre.

Men hela denna borgerliga livsfilosofi om jämlikhet i start, men ojämlikhet i inkomst beroende på ansträngning – den faller ju på grund av de biologiska, kulturella, klassmässiga och ”könsliga” orättvisorna i livets början och under barndom och ungdom. Lägg till jokern tur…

Rättvisa

Så varför ska de med lyckliga omständigheter i livet dessutom belönas med mer pengar och status? Varför har de förtjänat det?

De har viktigare och mer krävande jobb, säger borgarna. Därför tjatar de ständigt om sänkta skatter för att ta pengar från de fattiga och ge till de rika.

Men medel-över-klassen har ju ofta kreativa, intressanta, utbildade och utvecklande jobb. De har såväl mer pengar som mer makt att påverka.

Arbetarklassen däremot har ofta dåligt betalt och monotona, tunga, slitsamma, hälsofarliga jobb – som kräver vila på fritiden. Arbetare blir sjukare och dör tidigare.

Så varför ska de som har allt av livets goda dessutom ha mest betalt? Varför inte tvärtom, att arbetarna kompenserades för att tvingas ha maktlösa tunga kroppsarbeten?

De som får nitlotten i det biologiska, klassmässiga och kulturella livet borde gynnas av samhället och politiken. Det skulle skapa mer av lika förutsättningar i livet. Och det vore rättvist för de arbetande klasserna.

Hans Norebrink, vårdarbetare i 30 år

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!