Veteranbrottslingar fast i knarkhärva

Smuggling av 50 kilo amfetamin och 70 kilo cannabis är vad flera lite äldre kriminella i Göteborg har blivit dömda för. Flertalet inblandade är födda på 1980-talet och kring 40 år gamla idag men en del är äldre än så. De har ett förflutet i flera olika kriminella grupperingar. Alternativt tillhör de även idag flera olika kriminella grupperingar.

Original Gangsters

En 38-åring, Dejan Bakic, med ett förflutet i Original Gangsters (OG) dömdes till 9 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till grovt narkotikabrott. Detta på grund av amfetaminhanteringen. Han förekommer även i andra utredningar som narkotika/sprängmedelshärvan i Staffanstorp och narkotikahärvan i Södertälje/Västerås.

Under tiden i OG var Bakic nära bekant med den ökände torpeden Goran Kotaran. Han knyts till smugglingen genom ett encrochatalias som han kan kopplas till genom att det använts på platser där han varit. Exempelvis i Colombia och på den västindiska ön Aruba. Sen lång tid tillbaka har han figurerat i olika utredningar om narkotikabrott. Däribland i en utredning om amfetaminhantering år 2013.

Andra kriminella nätverk

En man i 30-årsåldern som varit ledande i ett kriminellt nätverk i Majorna har bedömts vara huvudman i ärendet. I augusti förra året dömdes han till 8 års fängelse. Också han har knutits till smugglingen genom encrochatbevisning.

I förundersökningen om smugglingen förekommer också ett par personer som kan kopplas till Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered och en person som anses ledande i Backagänget. En annan person är gammal bekant med Eddie Jobe i Biskopsgården och en person har periodvis jobbat ihop med medlemmar i Bergsjögänget. Den gamle vännen till Jobe är med stor sannolikhet Kemal Erdogdu. Han figurerar också i utredningen om Gamlestadsmordet men är inte dömd för något i samband med det.

Andra narkotikaärenden

Ärendet som i huvudsak bygger på encrochatbevisning har koppling till flera andra åtal och domar i olika narkotikaärenden. En stor mängd personer har dömts i dessa ärenden. En av dem är Penaber Youssef som fick 7 års fängelse i hovrätten (i tingsrätten fick han 6 år) för synnerligen grovt narkotikabrott i samband med amfetaminet. Han är troligen en av de personer som är kopplad till Vermahmood-falangen.

Några andra namn som förekommer i de olika utredningarna är Patrizio Congiu, Dog@n Ad@n#r. och Chr#stoph*r Ax*lsson. Congiu dömdes till 6 års fängelse för hanteringen av amfetaminet medan de två andra frikändes. Dessutom har vi Edson Lima som dömts till 7 års fängelse för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och dopningsbrott. I det fallet handlar det inte om amfetaminet utan om kokainhantering ihop med bl,a. Congiu och Bakic.

Ytterligare ett par personer som förekommer i dessa sammanhang är Wis@m K@tool@ från Göteborg och V@so Il#c. De fick villkorlig dom för penningtvätt i oktober 2020. Vidare Must@f@ Al Dul*m# från Stenungsund som dömts för narkotikabrott med koppling till K@tool@. De två förstnämnda fick också cirka 4,1 miljoner kronor tagna i förvar med stöd av stöldgodslagen.

I de olika utredningarna som baserats på encrochatbevisning figurerar även göteborgarna S@id Moh@mm@d N@m@Z#, M@rtin Joh@nsson, Christian Wadström, Alex@nd*r Zik@ J*@nsson och M@rco M@r#c. Dessutom Malmöborna Daniél Johansson Petrovski (Dani J), Moh@mm*d Ali Moh@mm*d (Biggie) och D@nij*l B@kic. Vidare stockholmaren Ali Kadhim med kopplingar till både Hagsätranätverket och Vårbynätverket. Christian Wadström kan kopplas till Vermahmood-falangen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!