Frikännande dom för mordförsök på Hyacintgatan

Klockan 20 över nio på kvällen den 26 november 2020 sköts en man utanför sin port på Hyacintgatan. Händelseförloppet iakttogs av flera vittnen från lägenheterna omkring. Vittnena har gett signalement på tre personer som sköt mot mannen och lämnade platsen snabbt.

Två män åtalades vid Malmö tingsrätt. Ibr@him Khodr för försök till mord och Hamza El Moh@m@d medhjälp till försök till mord. De åtalades också för grovt vapenbrott för att ha hanterat vapnet som användes vid mordförsöket på Moh@mm@d El-Ali. Malmö tingsrätt frikände båda männen från delaktighet i mordförsöket. En av de två, Ibrahim Khodr, dömdes dock för grovt vapenbrott.

– Det finns i detta mål inte någon direkt bevisning till styrkande av att männen skjutit mot brottsoffret eller deltagit vid planering och utförande, utan endast en samling indirekt bevisning som varken var för sig eller tillsammans kunnat utesluta delaktighet av andra gärningsmän. Båda männen frikänns därför, säger rådmannen Christina Nilsson i ett pressmeddelande.

Mordförsöket på Moh@mm@d El-Ali anses vara en del av en konflikt mellan två kriminella nätverk i Holma respektive Kroksbäck som pågått sen 2017.

Tingsrätten konstaterar att det grova vapenbrottet har ett straffvärde som motsvarar fängelse i 2 år. Men eftersom mannen endast var 18 år vid brottet och varit häktad med restriktioner i elva månader ska detta beaktas när tingsrätten bestämmer fängelsestraffets längd. Längden på fängelsestraffet blir därför 10 månader vilket alltså redan avtjänats i och med den långa häktningen. Båda männen försattes därför på fri fot i samband med att huvudförhandlingen avslutades den 7 december.

Eftersom männen frikändes från att ha medverkat vid mordförsöket avslogs brottsoffrets skadestånd.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!