Haijby – polismördaren

En TV-serie om Haijbyaffären med titeln En kunglig affär har recenserats i många tidningar de senaste dagarna. Den verkar intressant men får inte speciellt högt betyg nånstans. Filmen handlar om Kurt Haijbys påstådda kärleksaffär med Gustav V, utpressningen mot Kungahuset med mera.

Enligt recensionerna verkar det som om filmen ger en alldeles för sympatisk bild av Haijby. Han var trots allt en polismördare och pedofil. Gripen två gånger för sexuella övergrepp mot unga pojkar och dömd en gång i Tyskland för otukt med minderåriga pojkar. I Sverige dömdes han aldrig utan istället övertalades han att utvandra mot att han fick försörjning av hovet. Faktiskt mycket märkligt.

Det verkar som om filmen bara är halva historien om Kurt Haijby. Den tar dessutom hans egna utsagor för sanna i alla lägen. Något som tycks mig oerhört tveksamt när det handlar om en fifflare av Haijbys typ. Polismördaren och fifflaren verkar delvis utelämnas från historien. Men jag har inte sett filmen utan det är en uppfattning baserad på de lästa recensionerna. Den kan förstås vara felaktig.

Polismord

1923 när han forfarande hette Kurt Johansson sköt han en polis inne på polisstationen i Göteborg. För det fick han 1 års fängelse för synnerligen grovt vållande till annans död. Att han inte dömdes för mord beror på att det egentligen var så att han försökte begår självmord. Något som i sig förefaller ganska osannolikt. När han kom ut från fängelset bytte han efternamn till Haijby och 1931 gifte han sig med den tio år äldre änkan Anna Holmberg. Av allt att döma spelade hon en stor roll i mannens utpressning mot kungahuset men i filmen har hon ingen roll i detta.

För mig är det också helt obegripligt att Kurt Haijby överhuvudtaget fick träffa kungen med sin bakgrund. De är lika obegripligt att han och hans fru kunde utsätta kungahuset för utpressning. Hela historien tycker jag vittnar om en slemmig och obehaglig fifflare som av okända orsaker tilläts göra en massa knepigheter för att slut kanske också utsättas för ett rättsövergrepp.

1952 dömdes han till 8 års straffarbete för utpressning i Stockholms rådhusrätt. År 1952 sänkte Svea hovrätt straffet till sex års straffarbete. han frigavs dock ur fängelset redan 1956. Han begick självmord 1965, ett år efter att hustrun dog.

Kurt Haijby med sin advokat Henning Sjöström. Bild: PRESSENS BILD – nyheterna.net, sydsvenskan.se. Public domain.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Haijby – polismördaren”

  1. Stig Hadenius hävdar i sin biografi över Gustav V, på ett för mig tämligen övertygande sätt, att det inte finns några bevis för en relation mellan Haijby och kungen. Hadenius gör detta bl.a. i form av kronologiska resonemang utifrån vilka vissa av Haijbys påståenden inte håller.

    Haijby må ha varit en ”slemmig och obehaglig fifflare” men samtidigt var han mycket förslagen. Han visste hur ”slipstenen skulle dras” och att minsta knystande om Gustav V’s eventuellt homosexuella läggning i den rådande tidsandan var något som inte fick förekomma. Det var detta han utnyttjade på ett skickligt sätt …

Kommentarer är stängda.