Spelfilmer om och med klimatkatastrof

Några av de tydligaste klimatkatastroffilmerna är Soylent Green (1973), The Day after Tomorrow (2004), Waterworld (1995), The Colony (2013) och koreanska Snowpiercer (2013) som dock är på engelska. Faktiskt också Dune (2021) även om det inte framgår i den första filmen att det är en klimatkatastrof orsakad av människan som gjort Dune till en öken. En annan klimatkatastroffilm är Geostorm (2017).

Waterworld är en klart underskattad film som är en kommentar både till beroendet av fossila bränslen och klimatförändringarna. Snowpiercer tar även upp klassfrågor.

Soylent Green utspelar sig faktiskt år 2022 så det är på sätt och vis en väldigt aktuell film trots att det inte på något sätt gått lika långt. Lägenheter och allt annat är extremt dyrt. Bostadsbristen är enorm. Matproduktionen i världen är ett oligopol, näst intill ett monopol, samtidigt som det råder matbrist. Klimatfrågor, miljöfrågor och klassfrågor är centralt för filmen.

Andra filmer har klimatkatastrofen som en bakgrund men handlar inte om den. Exempel på sådana filmer är Avatar (2009) där människan håller på att skada planet och dess liv samt Interstellar (2014).

De flesta klimatkatastroffilmer är science-fiction (SF) men First Reformed (2017) och Downsizing (2020) är kanske inte att anse som SF-filmer även om de kanske kan ses som det.

Andra katastroffilmer

Det finns också en hel del filmer som beskriver en jord som drabbats eller drabbas av olika typer av katastrofer som ibland kan få samma följder som klimatkatastrofer. De kan orsakas av asteroider eller andra himlakroppar som träffar jorden. Eller av jordbävningar, vulkanutbrott eller andra typer av naturkatastrofer eller serier av naturkatastrofer. Det senare är vad om inträffat i filmer som Deluge (1933).

Asteroidkatastrofer eller nåt liknande finns i filmer som When Worlds Collide (1951), Meteor (1979), Armageddon (1998), Deep Impact (1998), Greenland (2020) och Don’t Look Up (2021). Fast den sistnämnda är kanske egentligen en kommentar till klimatkrisen och våra regeringars och makthavares synbara nonchalans för frågan. Dessutom är filmen en tydlig till Donald Trump och hans sätt att hantera covid-19-pandemin.

Mänskligt orsakade katastrofer som kärnvapenkrig och föroreningar är bakgrunden i flera filmer där klimatet ändrats. Föroreningar och nedskräpning tas upp i filmen Wall-E (2008).

Kärnvapenkrig

Kärnvapenkrig är bakgrunden till miljön i väldigt många filmer. Några exempel är On the Beach (1959), The Day the Earth Caught Fire (1961), Planet of The Apes (1968), Beneath the Planet of The Apes (1970), Escape from the Planet of the Apes (1971), Conquest of the Planet of the Apes (1972), Battle for the Planet of the Apes (1973), Mad Max (1979), Mad Max 2/The Road Warrior (1981), Mad Max Beyond Thunderdome (1985), Mad Max: Fury Road (2015), The Day After (1983), The Postman (1997), The Book of Eli (2010) och Cloud Atlas (2012).

Filmer om jordens undergång eller den nuvarande mänskliga civilisationens undergång kallas för postapokalyptiska filmer. En del av dem handlar om postapokalyptiska världar efter en klimatkatastrof eller nån annan typ av katastrof. Sådana filmer finns det gott. Det kan handla om världar som förstörts av sjukdomar, zombies, kärnvapenkrig, utomjordingar och genetiska experiment. Eller miljöförstöring, klimatkatastrofer, asteroidnedslag vilket jag redan nämnt. Men mer om andra typer av undergångs- och katastroffilmer nån annan gång.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!