Kriminellt historielös rapport om brottslighet

Fastighetsägarna i Göteborg, Fastighetsakademin och Maria Wallin har gjort en rapport om gängbrottsligheten i Göteborg. Det är en nästan helt historielös rapport som inbillar sig att gängkriminalitet i bostadsområdena uppstod kring 2006-2008 och att vissa områden blivit klassmässigt (socio-ekonomiskt) segregerade från 1990-talet och framåt. Det är faktiskt otroliga dumheter som rapportförfattaren Maria Wallin lyckats få ur sig.

Sverige har alltid varit ett klassamhälle med stora ekonomiska klyftor. Det är inget som uppstod på 1990-talet. Däremot började klyftorna öka i slutet av 1980-talet efter att ha minskat oavbrutet sen 1930-talet. Samtidigt tilltog även flyktinginvandringen till Sverige. Det ledde till att en allt större del av arbetarklassen fick flykting- och invandrarbakgrund. Klasskillnaderna döljs därmed i allmänhet bakom prat om etnicitet och religion. Saker som har mycket lite med problematiken att göra. Det är klasskillnaderna som är problemet och det har alltid funnits.

Kriminella nätverk och gäng

Kriminella gäng har också funnits i alla tider. På 1970-talet fanns exempelvis ett släktbaserat kriminellt nätverk, släkten Magnusson, med bas i Hammarkullen. En ingift farbror till mig var torped för ett gäng som sysslade med porrklubbar, prostitution och narkotikahantering (främst amfetamin). Det fanns kriminella mc-gäng och raggargäng som Hising Island MC och Mandroms MC respektive Road Runners. Jag har arbetat ihop med både en president i Road Runners som sålde sin fru på gatan såväl som en tidigare ordförande i Hising Island MC som kunde bekräfta det mesta jag redan hade en viss koll på om deras inblandning i kriminalitet.

Själv tillhörde ett kriminellt ungdomsnätverk i Stenungsund som hängde på en offentlig plats, sålde narkotika, gjorde inbrott i förråd och bostäder, stal mopeder och motorcyklar. En period tillhörde en kriminell som har en artikel på wikipedia grupperingen. På väg till skolan fick jag ofta gå långa omvägar för att undvika fastigheter där fiender bodde (i vårt fall handlade det om ett gäng raggare och deras kompisar). Skolan, det fanns på den tiden bara en högstadieskola i Stenungsund, låg i deras område. De två restauranger som fanns i Stenungsund (då räknar jag inte Stenungsbaden som låg utanför samhället) på den tiden var uppdelade så att vi främst kunde gå till den ena och de andra till andra.

Gängen växte till sig under 1990-talet och rekryterade ungdomar i kövattnet på de omfattande sociala nedskärningarna. Det var i själva verket en direkt konsekvens av nedskärningar, privatiseringar och avregleringar. Det var också denna politik som skapade bostadsbristen. Inte ord om dessa sammanhang nämns i Fastighetsägarnas rapport.

Mc-gängen

Ett av de gamla MC-gängen, Gamlestadens MC, blev Hells Angels MC Göteborg och ett annat, Kvillebäckens MC, blev Bandidos MC Göteborg. De rekryterade ungdomar till sin supporterorganisationer Red & White Crew och X-team. Många av de som gick med i dessa gäng blev senare ledare i olika lokalt baserade gatugäng i främst Biskopsgården, Backa och Tynnered. Utvecklingen i Bergsjön präglades av Original Gangsters och deras efterföljare med gängen i Majorna och Gårdsten delvis var en slags avstyckning från Naserligan. Samtidigt uppstod ett kriminella nätverk kring släkten Ali Khan i Angereds olika stadsdelar.

Gängskjutningar

Gängskjutningar fanns också långt innan 2006. Exempelvis är år 2000 det år som haft flest skjutvapendödade i Göteborg ihop med år 2013. Året efter, 2001, inträffade den värsta skjutningen på offentlig plats i Göteborg när Naserligan och Original Gangsters hamnade i en eldstrid på Näsets badplats. Genom ett under blev ingen skadad eller dödad. Flera av de ungdomar som senare kom att bli ledande i Backagänget och Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered deltog samma år i de så kallade Göteborgskravallerna där det också fanns många ungdomar från Hammarkullen och en del andra förorter som deltog.

Redan 2013 vände dock utvecklingen i Göteborg vilket Maria Wallin helt missat i sin rapport. Skjutningarna började minska och idag har Göteborg färre skjutningar än i början av 2000-talet. Vad som däremot fortsatt är de sociala nedskärningarna och privatiseringarna som stark bidrar till att gängen kan rekrytera nya ungdomar. Dessutom har bostadsbristen och trångboddheten som också gynnar och göder de kriminella gängen ökat.

Rapporten hävdar också att alla försummade (utsatta) områden har kriminella nätverk och gäng. I Göteborg stämmer det delvis men i Sverige stämmer det inte alls. Men i Göteborg finns det även kriminella nätverk i flera stadsdelar och områden som inte kan räknas som försummade områden, exempelvis Länsmansgården, Högsbo, Majorna och Mölnlycke. När rapporten jämställer försummade områden med områden som har kriminella gäng är det därför helt fel. Dessutom finns flera andra typer av gäng utan geografisk tillhörighet.

Läs mer:
Skjutningar
Gängen i Göteborg, äldre artiklar

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!