Slutspelet i Champions League närmar sig

I mitten av februari inleds det som för oss fotbollsälskare är något av en årlig höjdpunkt, herrarnas slutspel i UEFA Champions League med Europas 16 för tillfället bästa klubblag. Den första turneringen av detta slag ägde rum 1955/56 och fram till 1992/93 anordnades den under benämningen Europacupen för mästarlag. Segerrikast genom åren är Real Madrid med totalt 13 finalvinster. Som en historisk tillbakablick vill jag nedan uppmärksamma tre speciellt framgångsrika klubberor.

Real Madrid 1955/56-1959/60

Denna spanska klubb, som tyvärr blev något av diktator Francos propagandistiska skyltfönster, drog längsta strået i alla de fem första turneringarna. Speciellt minnesvärd är finalsegern 1960 med 7-3 mot Eintracht Frankfurt. Kedjeässen i form av ungraren Ferenc Puskas och argentinaren Alfredo de Stéfano firade i denna drabbning stora triumfer och stod för fyra respektive tre mål. Frågan är om världen någonsin senare skådat ett radarpar av dess like?

Ajax 1970/71-1972/73

Denna klubb från Amsterdam rodde hem segern tre år på raken. Vi kommer aldrig att glömma den gudabenådade playmakern Johan Crujff, som med sitt nummer 14 på ryggen svingade sitt magnifika trollspö. Andra spelare som etsat sig fast i minnet är mittfältsmotorn Johan Neeskens med sina straffar stenhårt mitt i målet och den tekniske yttern Piet Keizer. Det var också nu som begreppet ”totalfotboll” föddes, utifrån att Ajax spelare ständigt bytte positioner inom laget. Och där inte minst backarna ofta stod för rena ytterlöpningar.

Milan 1988/89-1989/90

Tidernas mest remarkabla finalutskåpning var nog när Milan 1989 körde över Steaua Bukarest med 4-0 och där holländarna Ruud Gullit och Marco van Basten nätade två gånger var. Den tredje mannen i denna legendariska nationstrio, Frank Rijkard med sin falkblick och spelförståelse, var också en spelare vars minne lever kvar. Därtill kunde Milan mönstra Paolo Maldini, världens genom tiderna kanske bäste ytterback, och den elegante liberon Franco Baresi. Året efter följde också Milan upp med ytterligare en finalseger när Porto besegrades med 1-0.

Svenska lag

Hur har det då gått för de svenska lagen genom åren? Enda finalplatsen bärgades av Malmö FF 1978/79 där man dock föll mot Nottingham Forest med 1-0. Annars är det IFK Göteborg som mest frekvent rosat marknaden med tre kvartsfinaler och till och med en semifinal 1985/86. Det var ett urstarkt IFK Göteborg – med Torbjörn Nilsson i spetsen – som på hemmaplan besegrade Barcelona med 3-0. Returmötet nere i Spanien slutade dock med en 0-3 förlust och det hela kom att avgöras via straffsparksläggning – efter mycket dramatik gick emellertid IFK:s finaldrömmar i kras.

Årets Champions League

Hur kommer det då gå i år? Jag tror att det framför allt är tre klubbar som kommer att göra upp om segern. Dels har vi Manchester City som förra året föll snöpligt i finalen mot Chelsea med 1-0. Laget indikerar god form och vid årsskiftet tronar man överst i Premier League, sex poäng före Liverpool och Chelsea. Spelartruppen är sedan förra året tämligen ograverad – med belgaren Kevin de Bruyne som den store anföraren – och självklart drömmer Manchester om en första slutgiltig triumf.

Ett annat hett lag är italienska Inter, vinnare av förra säsongens Serie A och även just nu överst i tabellen. Frågan är dock hur kännbar förlusten av den urstarke strikern Romelo Lukaku till Chelsea kommer att visa sig i slutändan

Den klubb som jag tror får glädjen att höja segerpokalen efter finalen i Sankt Petersburg 28 maj är dock Paris Saint-Germain. Laget har nu tillhört den absoluta fotbollssocieteten i många år. Säsongen 2019/20 var man också i final där emellertid Bayern München blev för svårt. Den redan namnkunniga truppen har dessutom inför denna säsong ytterligare förstärkts med bland annat den italienske landslagsmålvakten Gianluigi Donnarumma, den spanske försvarsresen Sergio Ramos och – framför allt – argentinaren Lionel Messi. Frågan är om något annat lag i längden kan stoppa anfallstrion Neymar, Mbappé och Messi?

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!