Min sajts beroende av techbolag

Min Svensson-webbsajt består av flera webbsajter som hänger ihop men också fungerar separat. De viktigaste delarna är Svensson om brottslighet, böcker och politik, Njord om yrkesfiske och relaterade frågor och De 15 familjerna om svenska finansklaner och storföretag. Dessutom finns en portal, en sajt om science fiction vid namn Anarres och Noatun, en sajt om fiskebåtar och fiskelägen som är ett komplement till fiskebloggen Njord.

Enligt WordPress hade Svensson 989 000 besökare under 2021, Njord 166 000 och De 15 familjerna 117 000. Övriga sajter hade för få läsare för att det ska vara intressant. Sammanlagt cirka 1,1 miljoner besökare. Beroendet av Google är stort för de flesta läsare hittar till de olika sajterna genom Google.

Ett annat techbolag som har stor betydelse är Apple då de flesta läser sajterna med hjälp av en iPhone och ytterligare några med hjälp av iPad. De flesta läser artiklar med mobilen. Därför är också Googles operativsystem Android ganska vanligt bland användarna även om det vanligaste är iOS, det operativsystem som används i iPhone. Det är också vanligast att använda Apples webbläsare Safari. Googles webbläsare Chrome är näst vanligast.

Förutom Apple och Google spelar också WordPress en central roll. Alla sajterna bygger på programvara från WordPress. 43% av alla webbsajter använder programvara från WordPress.

Däremot spelar företaget Meta en mindre roll. Meta är bolaget som driver Facebook, Instagram och Whats App. Facebook har betydelse för besökarantalet till fiskebloggen Njord men har i övrigt har sajten ingen betydelse för mina webbsajter. Twitter och andra sociala medier saknar totalt betydelse med ett undantag, Flashback. Flashback har stor betydelse för antalet besökare till Svensson-sajten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!