Konspirationsteorier, vidskepelse och pseudovetenskap

Var sjätte person tror inte att mänskligheten påverkat den globala uppvärmningen och uppfattningen att coronaviruset spreds avsiktligt är dubbelt så vanlig hos kristdemokrater som hos socialdemokrater eller moderater.

SD är Sveriges i särklass mest vetenskapsfientliga och vidskepliga parti om vi ska döma efter dess sympatisörer. De har betydligt fler ovetenskapliga fördomar om människor än alla andra partiers sympatisörer. Nästan varannan sverigedemokrat anser till exempel att mänskligheten består av raser med medfödda personlighetsegenskaper. Denna uppfattning saknar helt vetenskapligt stöd.

Dessutom är sverigedemokrater väldigt mycket mer benägna att tro på konspirationsteorier som saknar all form av stöd inom vetenskapen. Exempelvis tror en majoritet av dem att SARS-Cov-2 (viruset som orsakar covid-19) skapades av människan. Nästan 30% av SD:arna tror på att människor med flit spred viruset. 60% av dem tror att myndigheterna medvetet mörkat orsakerna till Estoniakatastrofen.

Vänsterpartiet

Sammantaget är Vänsterpartiets anhängare är motsatsen till Sverigedemokraterna. Vänsterpartister tillsammans med mest förståelse för irrlärror som antroposofiskt jordbruk och negativa uppfattningar om genmodifierade grödor. Vänsterpartister tror på att vetenskaplig metodik är det bästa sättet att nå kunskap:

Hanna Gedin, biträdande partisekreterare för Vänsterpartiet, är inte förvånad över svaren om partiets sympatisörer.

– Det speglar partiet ganska väl. Vi läser vår historia, om det är något som påverkar människors liv har det varit konkreta reformer och inte tron på något paranormalt. Det finns också en hög tilltro till vetenskapen och folkbildningen och vi drivs av att människor kan påverka sin samtid. Klimathotet är tydligt kopplat till det ekonomiska systemet vi har, kapitalismen, och den outtömliga vinstjakten som utarmar jordens resurser. Det finns en logik i att vänsterpartister kämpar för klimatet, det hänger med arbetarrörelsens idétradition.

Vetenskap och Folkbildning

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har genomfört en stor uppföljning till VoF-undersökningen från 2015, i samarbete med Kantar Sifo. 2 500 personer i ett representativt urval av svenska folket intervjuades under september 2021 om sin inställning till olika ämnen där vetenskap och pseudovetenskap ofta kolliderar.

Vissa resultat är positiva: till exempel är förtroendet för vaccin relativt högt och inställningen till vetenskap är förhållandevis god. Andra områden är mer oroande: rasistiska missuppfattningar och antisemitism förekommer, och kunskapen om vad som är vetenskapligt brister. Lägre utbildningsnivå hänger generellt samman med vetenskapsförakt och tro på paranormala fenomen.

– Att tro på till exempel änglar kan verka harmlöst, säger Pontus Böckman, ordförande i Vetenskap och Folkbildning, i ett pressmeddelande. Men en till synes oförarglig villfarelse vittnar om bristande förståelse för hur världen omkring oss fungerar. Tittar vi på de senaste årens utveckling så ser vi tydligare än någonsin faran med att inte kunna skilja fakta från fantasier. Konspirationsteorier, fake news och vaccinationsförnekelse är bara några exempel på hur viktigt det är med rationellt och kritiskt tänkande.

Läs mer om konspirationsteorier

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!