Gängrelaterade dödsskjutningar 2021

2021 sköts 46 personer ihjäl. Så många som 40 av dem har sannolikt mördats i gängrelaterade skjutningar. 21 av dem i Stockholm, 5 i Linköping, 3 i Göteborg och 3 i Malmö. Gängskjutningar är i huvudsak ett Stockholmsproblem, framförallt är det koppalt till gängkonflikter på Järvafältet, dvs i Runeby, Tensta, Husby och Hjulsta. andra delar av Järvafältet verkar inte berörda av konflikterna.

Minst 4 av de skjutna har inte haft nån koppling till gängkriminalitet. Alla av dem förutom en skjuten polis har sannolikt skjutits då deras identitet förväxlats med nån annan.

Noterbart är också att två av tre gängmord i Göteborg är lösta medan de flesta gängmorden på annat håll är olösta.

Stockholmsområdet
Konflikterna på Järvafältet

Tensta 8 februari: Tidigt en måndagsmorgon hittades den 21-årige mannen skjuten utomhus vid Hyllingegången bakom Tensta gymnasium. Han var klädd i en skottsäker väst. Känd av polisen sedan tidigare. 18 år gammal dömdes han för förberedelse till rån. Han hade då tillsammans med två okända män försökt råna en guldbutik men misslyckats. Eftersom han var ostraffad vid tiden för det misslyckade rånet så dömdes han till skyddstillsyn. Ingen gripen för mordet.

Hjulsta 12 maj: En 23-årig man hittades ihjälskjuten i ett trapphus i Hjulsta i nordvästra Stockholm. Redan som 13-åring bedömdes ha ett drogmissbruk och socialt nedbrytande beteende. 2015 omhändertogs han enligt LVU. Samma år blev han även allvarligt knivskuren. Efter det har han dömts för ett antal brott och även kopplats till ett kriminellt nätverk. Ingen gripen.

Hjulsta 31 maj: En 28-årig man hittades strax före midnatt skjuten på en parkering i Hjulsta. Dådet tycks vara en del av en pågående konflikt mellan grupperingarna Filterlösa grabbar (FLG) och Dödspatrullen. En person är häktad.

Rinkeby 5 juli: En 23-åring sköts på öppen gata. Hade koppling till gängkriminalitet, Filterlösa grabbar och/eller Shottaz. Ingen misstänkt finns men några personer har varit häktade under utredningens gång.

Tensta 16 augusti: Två män, 20 och 21 år gamla, sköts till döds i vad som sannolikt var en intern uppgörelse. Inga gripna.

Hjulsta 30 augusti: 25 år gammal man med kopplingar till det kriminella nätverket Filterlösa grabbar (FLG) sköts ihjäl. En 21-årig man skadades svårt. De två ska ha lurats in i en dödsfälla när de sköts med flera skott på en innergård i Hjulsta. Kort efter dådet slog polisen till mot en lägenhet och grep sex personer. Flera av dem har kopplingar till den så kallade Dödspatrullen. Den 21-årige skottskadade mannen är själv häktad för mordförsök. På ena sidan har två personer häktats för försök till mord. På andra sidan är två personer häktade för för mord och mordförsök. I samma ärende är en femte person häktad för mordet 31 maj.

Hammarby Sjöstad 21 oktober: 19-årige Nils Grönberg mer känd som Einár sköts till döds utanför sin port kvällen den 21 oktober. Två maskerade män jagade honom på innegården. Han sköts sedan till döds på nära håll och de maskerade männen flydde. Inga gripna personer. Har även koppling till Vårbynätverket.

Konflikter kring Vårbynätverket

Kista 18 april: 23-åring som mördades medan en rättegång mot Vårbynätverket pågick. En av de åtalade var hans bror, rapparen Haval Khalil. Han sköts med flera skott mitt i natten den 18 april. Han befann sig i Kista med en vän när en person på elsparkcykel avlossade flera skott mot honom. Ingen gripen som misstänkt.

Alby 4 maj: Klockan 00:03 sköts den 18-årige unge mannen med flera skott utanför ett höghus i Alby centrum. Han bar en skottsäker väst men två av skotten träffade honom i huvudet och han dog samma natt. Har figurerat i sociala utredningar och polisutredningar sen han vara 11 år gammal. Han ska vara kopplad till Vårbynätverket. Ingen är gripen som misstänkt.

Konflikter kring Östberganätverket

Stockholm 22 december: En 34-årig ledare från Östberganätverket, Sangar Karwan, skjuten i lobbyn på ett hotell. Inga misstänkta.

Märsta 1 mars: Mitt i natten den 1 mars larmade flera boende i Märsta om att de hört skott. Utomhus, vid Märsta båtklubb i Rävsta, hittades de 17-årig pojke skjuten till döds. När han dödades var han själv misstänkt för inblandning i ett annat mord. Ingen frihetsberövad.

Konflikter kring Märstanätverket

Märsta 16 januari: 39 år gammal man bosatt i Uppsala. Mannen satt på en restaurang vid Valsta centrum när han sköts till döds. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott. I utredningen finns en person som är misstänkt för medhjälp till mord, men ingen är frihetsberövad.

Turebergsnätverket

Husby 31 maj: En 28-årig man sköts ihjäl mitt på ljusa dagen i Husby i nordvästra Stockholm. Mordet är sannolikt en hämnd för ett mord i Sollentuna 2019 på en person i Turebergsnätverket men ska vara utfört av inhyrda mördare från ett annat nätverk. Fyra personer har häktats efter mordet, tre för mord och en för medhjälp till mord.

Sätranätverket

Sätra 20 juni: En 25-årig man sköts när han satt på en pizzeria klockan 19 kvällen. En 40-årig man skadades. Mannen är tidigare dömd för rån grov vapenbrott. Har en koppling till ett kriminellt nätverk. Två gärningsmän på en sparkcykel. Ingen frihetsberövad.

Flemingsbergsnätverket

Flemingsberg 1 juli: En 25-åring hittades ihjälskjuten vid en fotbollsplan intill en skola. Han hade kopplingar till ett kriminellt nätverk. Ingen gripen men två har varit frihetsberövade men släppts fria. De är fortfarande misstänkta för inblandning.

Botkyrkanätverket

Fittja 20 augusti: 22-årig man sköts med flera skott en fredagskväll. Han ska ha varit del av en utbrytarfalang som hamnat i konflikt med ledarna av det kriminella nätverk som länge styrt narkotikahandeln i Fittja. Inga gripna personer.

Annat

Solna 2 februari:  22-årig student på väg hem från högskolan när han sköts till döds på sin innergård. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Sannolikt ett fall där fel person skjutits. Ett flertal personer har suttit frihetsberövade i omgångar men sedan släppts på fri fot. Ingen är gripen i nuläget.

Bagarmossen 28 april: Den 22-årige mannen hittades på natten i ett naturreservat i BagarmossenHan var skjuten med flera skott. Var endast dömd för några ringa narkotikabrott innan han sköts. Han misstänktes dock för allvarligare brott vid tiden för sin död. Fyra killar från Malmö sitter frihetsberövade. Samtliga fyra, samt offret, figurerade i en utredning om ett synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott i Kista den 20 april. En av de fyra blev också åtalad för dessa brott. Han frikändes dock nyligen av tingsrätten.

Farsta 12 oktober: En 43-årig man skjuten till döds och en 16-åring skottskadad. Ingen av de två har någon koppling till kriminella gäng och det är förmodligen frågan om att den skjutna mannen förväxlats med nån annan. Inga misstänkta.

Kälvesta 12 november: I en bil hittades två unga män skjutna. En 22-åring och en en 17-åring. 22-åringen avled samma natt. 22-åringen var tidigare dömd för flera brott.

Stuvsta 28 november: En man i 45-årsåldern sköts till döds i ett bostadsområde i Stuvsta, Huddinge. Inga gripna som misstänkta.

Uppsala

Uppsala 15 september: En man i 30-årsåldern sköts till döds i en lägenhet i stadsdelen Gottsunda. Känd av polisen sedan tidigare. Två personer, en 19-åring och en 20-åring, häktade misstänkta för mordet.

Västerås

Enköping 9 augusti: Man i 20-årsåldern hittad död på en åker ett par kilometer väster om Enköping. Ska ha skjutits i huvudet. Tre personer misstänkta för mordet. Den dödade var och två av de misstänkta är hemmahörande i Västerås.

Gävle

Gävle 11 november: 27-årig man sköts under natten på Brunnsgatan i centrum. Han tros ha varit ledare för en gänggruppering i Gävle som polisen kallar Falang röd. Polisen kunde snabbt gripa två unga män i 20-årsåldern. De anses tillhöra ett rivaliserande gäng som kallas Falang blå. Båda två är häktade.

Luleå

Notviken 30 juli: Ung 25-årig kvinna ihjälskjuten. Tre män gripna och häktade. Minst en av dem har koppling till det kriminella gängen Filterlösa grabbar från Tensta och Shottaz från Rinkeby i Stockholm. 25-åringen hade själv nyligen åtalats misstänkt för narkotikabrott efter att nästan 2 000 tabletter tramadol påträffats i hennes ägo.

Södertälje

Södertälje 24 maj: 39-årig man ihjälskjuten vid ett gym i Södertälje mitt på dagen. Kan vara ett hedersmord och inte ett gängmord. Inga frihetsberövade men 3 män har tidigare varit häktade.

Örebro

Örebro 28 februari: Mitt på eftermiddagen blev en 24-åring skjuten till döds i ett bostadsområde, nära Trängens idrottsplats i Örebro. 24-åringen uppges ha haft kopplingar till ett kriminellt nätverk i Örebro. Fyra personer är häktade för inblandning i mordet.

Linköping

Berga centrum 19 maj: 20-årig man sköts till döds i Berga centrum. Han var känd av polisen sedan tidigare. En misstänkt gärningsman har varit gripen. Han släpptes dock i brist på bevis.

Berga 5 augusti: Två pojkar, 15 respektive 16 år gamla, skjutna. 15-åringen skadades men klarade sig. 16-åringen dog. Ingen gripen som misstänkt för mordet.

Skäggetorp 25 augusti: Känd medlem i Bandidos MC skjuten. Den 30-årige mannen sköts genom en fönsterruta när han åt lunch på en pizzeria nära köpcentret i Skäggetorp. Ingen misstänkt gripen.

Lambohov 6 oktober: 34-årig man skjuten. Mannen hade i unga år gängkopplingar men han är numera inte känd för det. En person har tidigare varit frihetsberövad som misstänkt i ärendet. Denne är inte längre misstänkt.

Skäggetorp: 30 december. Man i 30-årsåldern med koppling til Bandidos MC skjuten. En man i 20-årsåldern häktad.

Växjö

Araby 11 september: 28-årig man sköts till döds tidigt en lördagsmorgon. Två tonåringar, en 17-åring och en 18-åring, har häktats som misstänkta.

Malmö-området

Malmö 23 april: En 18-åring hittades död vid en cykelbana intill Ärtholmens koloni­område tidigt på morgonen. Varför han mördades Vad han gjorde på det öde koloniområdet mitt i natten är okänt. Ingen känd koppling till kriminella gäng.

Svedala 31 maj: Ung man som ska ha försvunnit från Malmö i slutet på maj och anmäldes försvunnen i början på juni. I början på juli hittades kvarlevor i ett skogsområde i Svedala. Han misstänks ha blivit mördad. Mordet behöver inte ha någon koppling till gängbrottslighet men kan ha det. Inga misstänkta.

Malmö 15 december: Vid 16-tiden larmades polisen till området Bunkeflostrand i Malmö med anledning av att personer hört flera skott. En 25-årig dansk medborgare hittades med skottskador. Han avled på sjukhuset. Mannen är kopplad till kriminella gäng i Köpenhamn. Fyra personer är misstänkta för inblandning i mordet.

Helsingborg

Helsingborg 15 augusti: Man i 25-årsåldern skjuten till döds. Han var känd av polisen sen tidigare. Inga misstänkta finns.

Helsingborg 14 oktober: 19-årig ung man sköts till döds med tio skott i en gångtunnel bara någon kilometer från centrala Helsingborg. Fyra personer har dock häktats, varav den yngste är 16 år gammal. De ska alla ha kopplingar till gängmiljöer.

Göteborg

Hjällbo 30 maj: 44-årig man skjuten på eftermiddagen i Hjällbo centrumTvå maskerade personer sköt ett flertal skott med varsin pistol mot en grupp medelålders män som satt tillsammans för att dricka kaffe och umgås.En av de som sköt var den 22-årige Abdirisaq Mohamed Darod. Han dömdes i november till livstids fängelse för mordet på 44-åringen.

Biskopsgården 30 juni: Polisen Andreas Danman, 33 år, skjuten till döds. I november dömdes en 17-åring till åtta års fängelse för mordet på Andreas Danman.

Högsbo 9 juli: 23-årig man som tros ha koppling till kriminella nätverk skjuten inne på en frisörsalong på Marklandsgatan. Två maskerade män stormade in i salongen med vapen och avrättade mannen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!