Nazistungdomar bakom skolattacker

Den 15-åring som åtalades och dömdes för mordförsök i en Eslövsskola är nazist. Enligt domen och förundersökningen hade pojken begett sig till skolan tidigt på morgonen den 19 augusti. Där hade han maskerat sig och bytt om till stridsliknande kläder. Utöver det beväpnade han sig med knivar och pistolliknande föremål. Därefter gick han i skolan och attackerade en lärare med en kniv. Efter attacken hotade han  elever och annan personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande hotade en polisman.

Han dömdes i december till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för bland annat för mordförsök, nio fall av grovt olaga hot och brott mot knivlagen. Dessutom dömdes han till att betala ett skadestånd på165 333 kronor till läraren han försökte mörda och personerna han hotat.

Nu är en vän till honom med samma nazistiska åsikter misstänkt för två mordförsök på en skola i Kristianstad. Han kom maskerad in i ett klassrum på morgonen och angrep flera personer med kniv. En lärare och en elev skadades, eleven blev allvarligt skadad.

16-åringen förhördes av polisen efter skolattacken i Eslöv. De två ungdomarna lärde känna varandra genom ett datorspel och har umgåtts under cirka 5 år. De har träffats både online varje dag och i verkligheten emellanåt. Båda två beskriver sin relation som att de är bästa vänner. I det manifest som gärningsmannen i Eslöv skrev inför skolattacken i augusti riktar han ett speciellt tack till 16-åringen. De båda pojkarna delade sin fascination för nazistiska våldsdåd:

Enligt vad Kristianstadspojken själv uppgav i vittnesförhöret så brukade de två skämta om massmord, nazism och rasism. De delade videos med varandra. Bland annat tittade de på videoinspelningen från terrordådet i Nya Zeeland och videos där andra gärningsmän spelat in sina ”massmord”. Kristianstadspojken sa samtidigt i vittnesförhöret att han inte är rasist.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!