En 1980-talsgangster – Kujtim Berisa

Kujtim Berisa var en känd kriminell i Stockholms på 1980-talet. Han befann sig på spelklubben Oxen i samband med Palmemordet år 1986 och en razzia mot klubben. Tillsammans med honom vara även brodern Tahir Berisa och flera andra personer med koppling till dem var på spelklubben vid en polisrazzia den 1 mars 1986. Andra personer med en trolig koppling till bröderna Berisa som befann sig på spelklubben var Savo Lazic, Kent Lind, Jorge Vicencio Menares (Kochi) och Andreas Psarras.

Bröderna Berisa, framförallt Kujtim Berisa, nämns av flera andra vittnen i Palmeutredningen i samband med vapen som hade synts på klubben. Vid tidpunkten för Palmemordet ägde bröderna Berisas far Hassan Berisa en annan klubb vid namn Klubb 88 som låg på Regeringsgatan 88. Klubben såldes i juni 1986 och Hassan Berisa flyttade till Fort Lauderdale i Florida där han ägde en restaurang sen flera år tillbaka. Kujtim Berisa greps ungefär samtidigt som misstänkt för våldtäkt vilket han senare dömdes för.

Mordförsök

Någon vecka före Palmemordet utsattes Kujtim Berisa och Thahir Berisa för ett mordförsök som de dock avvärjde. Den som utförde mordförsöket var en man vid namn Inge Karlsson och en annan man med namnet Roger Gullbrandt. Han ska eventuellt ha gjort det på uppdrag av Paul Molander och Peter Molander som var inblandade i ägandet och driften av spelklubben Oxen. Även andra ägare av spelklubbar kan dock ha legat bakom mordförsöket. Kujtim Berisa hade vid tillfället en konflikt om skulder och pengar med männen bakom spelklubben Oxen, Paul Molander, Sigge Cedergren och Kjell Fernberg. Även många andra spelklubbar hade krav på Kujtim Berisa.

Tahir Berisa förhördes flera gånger i Palmeutredningen om vapen på spelklubben Oxen. Han var vid tillfället taekwondo-instruktör och bodde i Orminge, Nacka kommun.

1987 satt Tahir Berisa några veckor ihop med Sigge Cedergren på Svartsjöanstalten (fängelset). Samma år greps Kujtim Berisa för vapeninnehav. I samband med det förhördes han för första gången i Palmeutredningen. Han kom därefter att förhöras flera gånger med anledning av ett vapen han köpt och hanterat i Florida år 1984 med kaliber .357. Enligt polisen har han dock haft ett likadant vapen i Stockholm då ammunition hittades i lägenheten. Kujtim Berisa menade dock att det handlade om ett annat vapen som inte var hans. Det mesta tyder på att vapnet i USA aldrig kom till Sverige. Dessutom hördes han om ett vapen som flera vittnen sett på spelklubben Oxen. Det vapen var ett hagelgevär som tillhörde Jorge Vicencio Menares.

Mord

En tid efter Palmemordet utsattes Kujtim Berisa för ett hot från Kent Lind (Kenta Kofot). Han stal dessutom tillsammans med Kajan Stridh flera spelmaskiner, en video och en TV från klubben som han därefter sålde. I februari 1988 satt Kent Lind på Svartsjöanstalten tillsammans med Sigge Cedergren men innan dess kände de inte varandra.

1989 den 15 februari klockan 23.50 hittades Tahir Berisa och Jorge Vicencio Menares skjutna i en lägenhet på Regeringsgatan 80 tillsammans med en svårt misshandlad kvinna. Sannolikt handlar det om Pi@ Ek*ryd som vid tidpunkten levde tillsammans med Tahir Berisa på den aktuella adressen. Hon överlevde men fick svåra hjärnskador.

En man vid namn Peter Leonard Eriksson (kallades troligen Peter Ledare) anhölls som misstänkt men släpptes. Tio månader senare mördades han själv i en misstänkt hämndaktion på Essinge Brogata. En syster till bröderna Berisa var misstänkt för inblandning i mordet på Peter Eriksson men friades. Hon ska gripits i Florida ihop med sonen Putte Berisa och blivit utlämnad till Sverige.

Kujtem Berisa var flera år senare en av många inbjudna till Milan Sevos bröllop:

Det är inte första gången Paul Mardirossian omnämns i samband med kriminella aktiviteter och brott. Han är tidigare dömd för ekobrott och var en av besökarna på Milan Sevos bröllop med Alexandra Djokic (dotter till Ratko Djokic, en annan gangster) år 1999 där också Thomas Möller (Hells Angels) var en av de inbjudna liksom Uppsalamaffians Stefan Eriksson (Tjock-Steffe) och Johan Enander, Branko Stupar, Kujtim Berisa, Lee Grey Roos, Alexander Djokic, Mihajlo Raznatovic (son till krigsförbrytaren och gangstern Arkan) och Liam Norberg.

Läs mer:

Observera att både Berisa och Kujtim är vanliga namn. Det finns en mängd personer som bär namnen.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!