Gängvåldets orsaker – narkotikahandeln

En del av gängvåldet är direkt orsakat av narkotikahandeln. Det handlar om konkurrens om kunderna eller affärer där nån inte har fått betalt för ett parti narkotika. Men det handlar då inte om cannabis (hasch och marijuana). När det hasch och marijuana är helt enkelt marknaden så stor att det inte finns nån egentliga konkurrens. Kundkretsen är så stor och diversifierad att det finns tillräckligt med kunder för alla. Både för storfräsare, stadsdelsgäng, mc-gäng och hemmaodlare.

Låg våldsanvändning är det normala förhållandet i huvuddelen av narkotikahandeln. För att de ska kunna tjäna stor pengar är det viktigt att avhålla sig från våld. Våld provocerar fram reaktioner från polisen vilket normalt sett r dåligt för affärerna.

Kokain

Men det finns undantag från den generella regeln. Det är när det finns en begränsad kundkrets för dyra varor. Dessutom ska det vara så stora pengar att nästan alla gäng vill ha en del av kakan. Inom narkotikahandeln handlar det främst om kokain som betingar ett så högt pris att kundkretsen är mycket liten. Bara överklassen och övre medelklassen har råd att köpa kokain. Konkurrensen är därmed hård mellan olika kriminella grupperingar som vill in på kokainmarknaden. Den är liten och det finns inte utrymme för alla som vill ha dela i de stora pengar det rör sig om. Olika stadsdelsgäng, släktbaserade nätverk och maffialiknande nätverk vill alla ha sin beskärda del.

Mc-gängen håller sig dock i huvudsak borta från kokain då de kontrollerar marknaden för amfetamin och det räcker för dem. Amfetaminmarknaden är väl upparbetad och fungerar väl och dessutom smärtfritt utan stora störningar från lagens långa arm. Det handlar i princip om oligopol vad det gäller grossistledet vilket gör att konflikter om amfetaminmarknaden är i princip obefintliga.

När det gäller narkotikaklassade läkemedel som tramadol och benzodiazepiner samt dopningsmedel är situationen den samma som för cannabis. Många kunder och många leverantörer gör att konflikter inte uppstår då marknaden är stor nog för att räcka till alla.

När det gäller heroin och opium är marknaden i Sverige mycket liten och någon konkurrens om kunderna finns egentligen inte. Däremot så är svenska kriminella nätverk involverade i försäljningen av heroin och opium på de betydligt större marknaderna i Oslo och Köpenhamn. Några konflikter med anledning av heroin finns sannolikt inte. Även när det gäller kokain har svenska kriminella nätverk sannolikt en fot i både Oslo och Köpenhamn. Och när det gäller cannabis och amfetamin i Oslo.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!