Man i 40-årsåldern mördad i Helsingborg

Flera larm om en misstänkt skottlossning på Norra Stenbocksgatan inkom omkring 7:40 på morgonen den 18 april till polisen i Helsingborg. Flera polispatruller skickades till adressen. Väl på plats anträffade polisen en skottskadad man i 40-årsåldern som fördes till sjukhus med ambulans. På sjukhuset avled dock mannen. Därmed blev det 2022 års tredje skjutvapen- och gängmord.

Enligt uppgifter till HD ska mannen ha blivit ihjälskjuten av en ensam person som flydde på en elsparkcykel. Den misstänkte mördaren ska enligt Expressen ha haft på sig en ansiktsmask. Han ska ha avlossat totalt fem skott i en parkerad bil där offret satt.

Den mördade mannen hette enligt uppgift Mohammad Minasazi och ska ha kallats Atte Minas. Han var bosatt på Norra Stenbocksgatan 19. Han är tidigare dömd för brott vid flera tillfällen.

Narkotikabrott och planerat mord

Den mördades äldre bror Siamak Minasazi är för närvarande misstänkt och häktad i samband med flera olika brott. Han är åtalad för anstiftan till mord vid Helsingborgs tingsrätt och synnerligen grovt narkotikabrott samt penningtvättsbrott vid Stockholms tingsrätt.

Siamak Minasazi uppges ibland vara bilhandlare i media. Han har tidigare under många år varit ägare av ett bilhandelsföretag. En släkting (sannolikt en bror), Babak Minasazi äger bilfirman Hyllinge invest AB i Åstorp. Han står också som ägare till Attes Tobak, Spel och Service Point AB. Atte är den mördade broderns smeknamn.

Saaed Henriksson som är systerson till Siamak Minasazi dömdes 2015 till 7 års fängelse för grovt narkotikabrott i Kristianstad samt grov narkotikasmuggling för smuggling av 181 kg cannabis och drygt 1 kilo kokain år 2013. Tillsammans med honom dömdes även Eddy Jönsson till 5 års fängelse för samma brott, Ruth Lam från Nederländerna till fängelse i 6 år och utvisning för samma brott och ytterligare en person för narkotikabrott till ett mindre straff.

Planerna på ett mord i Helsingborg kom fram genom avlyssningen av Encrochat. Flera av de som misstänks för mordplanerna ingår i ett kriminellt nätverk i Norrköping med koppling till Bandidos MC och stadsdelarna Hageby och Navestad (grupperingen kallas i media för Hageby-Navestadsnätverket). Totalt är 10 personer misstänkta för mordplanerna i Helsingborg. Tre av dem är från Norrköping, 1 från Motalatrakten, 4 från Helsingborg, en från Malmö.

De som skulle mördas är en man vid namn Khalil Sarris. Han är delägare i ett bilförsäljningsföretag, Autoviva AB i Åstorp. Den andre delägaren är M@rcus Frenc*l. De arbetade innan de grundade ett eget företag på den bilfirma som Siamak Minasazi ägde. Khalil Sarris är dömd för flera brott tidigare men M@rcus Frenc*l är helt ostraffad.

Misstänkta

De misstänkta från Norrköping är Hejar Atroshi, Felix Lindkvist och M*hdi T@rhini. Radish Javanshir är skriven i Fornåsa vid Motala. Alla är misstänkta för förberedelse till mord.

Från Helsingborgstrakten är Adn@n K@jtazovic, Muhamad Maqdah, N*srin Harb och Siamak Minasazi de misstänkta. Minasazi för stämpling till mord och de övriga för förberedelse till mord. Muhammad Maqdah har flera gånger dömts för brott, däribland narkotikabrott och bedrägeri. Exempelvis dömds han 2010 tillsammans med Omar Zein för narkotikabrott och tillsammans med Malek Zein, Osama Muhammad Arakji, Ahmad Nasser Hamandi och Hidir Karatas för bedrägeri.

En av de misstänkta, N*srin Harb, är ovanligt nog en kvinna. Hon är inte dömd för brott tidigare. Hennes efternamn är precis som namnet Zein ett vanligt efternamn bland personer från folkgruppen mhallami. Harb nämns dock inte i polisens så kallade klanrapport. Zein förekommer däremot i rapporten.

Den misstänkta malmöbon är Od@i An#ni. Han är misstänkt för förberedelse till mord.

Norrköping

Eliano Samaho som idag är skriven i Äkersberga är en annan av de misstänkta. Även han är misstänkt för förberedelse till mord. Han har tidigare bott i Hallonbergen och förekommer i en mängd brottsutredningar med anledning av Encrochat. Däribland Viksjöskjutningen, narkotika- och granathärvan i Staffanstorp, skjutningarna i Norrköping, mordplaner i Örebro, utredningen om kurdiska räven, i utredningarna kring Vårbynätverket och den stora knarkrättegången i Uppsala.

Sommaren 2021 dömdes Samaho till skyddstillsyn och dagsböter för en misshandel i Hallonbergen som ägde rum redan 2016. 2020 dömdes han för misshandel av sin flickvän vilken ägde rum redan år 2017.

2019 flyttade Samaho till Norrköping och förekommer i utredningen om mord på flera medlemmar i No Surrender MC som bl.a. Felix Lindkvist, Anel Kahric, Radish Javanshir och Hejar Atroshi fått livstids fängelse för.

Maqdah, Atroshi, Javanshir, K@jtazovic, Lindkvist, Minasazi, Samaha och T@rhini är även misstänkta för grovt vapenbrott. Maqdah, An#ni, Harb och Minasazi för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Intressant är att några av de inblandande i mordplanerna även planerade att mörda Siamak Minasazi som var beställare av det planerade mordet av Khalil Sarris. Misstänkta för detta är Javanshir, Samaha och T@rhini. Mer konkret är de misstänkta för stämpling till mord.

I samband med penningtvättshärvan i bolaget World Exchange avslöjades också ett stort narkotikaärende. Två personer, Siamak Minasazi och en person till, misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott för att ha smugglat 104,5 kg amfetamin och 975 ml amfetaminolja till Sverige.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!