Antalet narkotikabrott säger ingenting om narkotikabruket

Göteborgs-Posten har i ett par artiklar redogjort för antalet narkotikabrott i Göteborg och var de sker. De tar artikeln som en utgångspunkt för att bedöma hur mycket narkotika som används i samhället, var det används och vilka som använder narkotika. Det är totalt falska nyheter. Artiklarna är inget annat än dumheter.

Hur många narkotikabrott som anmäls och var de anmäls beror helt och hållet på polisens arbete. Det beror helt enkelt på hur många personer de väljer att stoppa och kontrollera. Nästan alla narkotikabrott är ringa och handlar om eget bruk och innehav för eget bruk.

Vilka polisen väljer att stoppa och kontrollera är helt och hållet det som styr vilka som åker fast. Var polisen väljer att stoppa och kontrollera folk avgör vad brotten sker. Antalet antalet anmälda narkotikabrott säger helt enkelt ingenting om vilka som brukar narkotika, var de brukar narkotikan eller hur många personer det rör sig.

Däremot säger det en hel del om hur polisen ser på människor och vilka som de tror brukar narkotika. Polisens fördomar och förutfattade meningar styr helt och hållet vilka personer de väljer att kontrollera. Därför ser det som att narkotika i huvudsak brukas av arbetarklasspersoner från fattiga områden när de besöker centrala Göteborg. Det är en falsk bild som ger falska nyheter.

I artiklarna påpekar en del poliser att statistiken inte säger nånting om hur vanligt och omfattande narkotikabruket. GP gör trots det en stor affär av enstaka polisers killgissningar om att det finns extremt mycket narkotika.

Ingen ökning av narkotikabruket

I verkligheten finns det flera undersökningar som hur vanligt bruket av narkotika är. Skolungdomsundersökningen om brott, CAN:s undersökningar av narkotikabruket, olika kommunala undersökningar i bl.a Stockholm, Göteborg och Malmö. Alla visar de att bruket av narkotika är ungefär lika omfattande som för 10 år sen. Undersökningar visar också att bruket av narkotika är störst i Majorna om vi håller oss i Göteborg. Inte i fattiga arbetarstadsdelar som GP påstår.

Dessutom visar undersökningarna att cannabis är helt dominerande följt av amfetamin. Kokain är ovanligt och opiater/opioider mycket ovanligt. Kokain är dessutom så dyrt att det fortfarande främst är en drog för rika och innefolk. Det är väl därför medelklassjournalister älskar att skriva om kokain. Det är deras kompisar som använder det. Om arbetarklassens amfetamin skriver de inte. De känner ingen som använder det och är fullständigt renons på kunskap. Ovetande.

Peter Linné och Sandra Divinyi är erfarna journalister. Rimligen vet de att antalet narkotikabrott inte avspeglar bruket av narkotika. Ändå väljer de att fara med osanningar, dra felaktiga slutsatser och sprida falska nyheter. Frågan är varför de gör så?

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!