Livstidsdömda gängkriminella

I Sverige finns det 187 livstidsdömda fångar där domen vunnit laga kraft. I alla fall enligt en genomgång i Aftonbladet. De flesta är män som haft ihjäl sin fru, sin sambo eller sin flickvän. 4 stycken är polismördare, tre av dem är högerextremister och nazister. Totalt är fem av de livstidsdömda högerextremister. Dessutom finns ytterligare minst två högerextremister bland de livstidsdömda. 10 av de livstidsdömda är kvinnor.

För de som dömts för Gamlestadsmordet gäller att domen inte vunnit laga kraft så de finns inte med i genomgången.

Högerextremisterna är Tony Olsson, Jackie Arklöv, Andreas Axelsson, John Ausonius och Peter Mangs. Polismördarna är de tre först nämnda högerextremisterna samt Lars Widerström.

Gängmedlemmar

22 personer har någon form av koppling till kriminella gäng. 2 av dem, Ahmed Warsame och Adam Abdulahi, var eller är kopplade till ett kriminellt nätverk i norra Biskopsgården och de är dömda för skjutningen på Vårväderstorget. 2 är medlemmar i Hells Angels MC. Det rör sig om Casper van Doorn Kristiansen och Jan Runar Spjötvold. De är dömda för att ha mördat en annan medlem i Hells Angels.

En livstidsdömd, Alexander Ivanovic, kan kopplas till Original Gangsters (OG). Hela tre stycken, Farhang Ezzati, Sharam Karim och Michael Altun (Borås) hör eller hörde till ett kriminellt nätverk i Borås. Nenad Misovic kan kopplas till kriminella serbiska/jugoslaviska nätverk och deltog i mordet på Ratko Djokic. Bernard Khouri är en ledande person i Södertäljenätverket och Viktor Hao Nguyen till ett kriminellt vietnamesiskt nätverk i Göteborg.

Lanko Aziz är för sin del kopplad till Headshotligan (HSL) i Tensta som också kallas Tenstanätverket. Fouad Saleh är för sin del kopplad till ett kriminellt nätverk i Hallonbergen medan Jonas El Gourari som är dömd för inblandning i ett mord i Kungens kurva tillhör Vårbynätverket. Abshir Hussein är en livstidsdömd som tillhör ett kriminellt nätverk i Älvsjö och en man som tillhör ett kriminellt nätverk i Malmö är Zakriya Awad Mezar.

Ytterligare ett antal personer kan ha kopplingar till kriminella nätverk men det är oklart hur stark de är eller vilka nätverken är. Det är Elvis Vidén (osannolikt), Joseph Kioko Nielsen (helt säkert, utförde ett mord i fängelset år 1997), Krister Anslin (hade anknytning till det så kallade Tumbagänget), Assad Bouguerba (ganska säkert), Alexander Hassan (kanske, storförsäljare av dopningsmedel) och Adriano Manuel Rodriguez (osäkert).

Möjligtvis går det också att hävda att Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson tillhörde ett kriminellt gäng när de begick de brott som de dömts för.

Terrorister

9 personer plus redan nämnda Arklöv, Ausonius och Mangs kan anses vara terrorister. Arklöv har begått krigsbrott i det forna Jugoslavien och de andra två har begått terroristdåd i Sverige. Tre är dömda för folkmordsbrott i Rwanda, det är Theodore Tabaro, Stanislas Mbanenande och Claver Berinkindi. Lika många är dömda för krigsbrott i Syrien. De är Hassan Al-Mandlawi, Al Amin Sultan, Haisam Omar Sakhanh.

Rakhmat Akilov är dömd för terroristbrott i Stockholm, Yuriy Jokovskiy för att ha mördat en regimkritisk uzbekisk imam som fått asyl i Sverige och Mijailo Mijailovic är dömd för mordet på Anna Lindh.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!