Sjunkande städer och havsnivåhöjning

ETC har publicerat en artikel som handlar om Jakarta. Detta på grund av att staden Jakarta sjunker mycket fort, med 25 centimeter per år. Ihop med höjningen av havsnivån på grund av klimatförändringar innebär det att staden sannolikt kommer att bli helt översvämmad inom en relativt nära framtid. Anledningen till att Jakarta sjunker är huvudsakligen att det används för mycket grundvatten så att grundvattennivån sjunker. På grund av att staden är anlagd i en träskmark så leder til att den sjunker.

Andra städer som sjunker på grund av för högt grundvattenuttag är Tokyo, Ho Chi Minh-staden, Dhaka, Tianjin, Shanghai, Bangkok, Venedig, Mexico City och Manila. De är alla anlagda i våtmarker och/eller kring flodmynningar. ETC påstår att det också gäller Osaka, New York och London men det är inte sant. De städerna är inte anlagda på eller i våtmarker. Däremot sjunker flygplatsen i Osaka som är anlagd på en konstgjord ö medan staden Osaka, New York och London hotas av höjda havsnivåer.

Stigande havsnivåer

Tokyo, Ho Chi Minh-staden, Dhaka, Tianjin, Shanghai, Bangkok, Venedig och Manila hotas också av stigande havsnivåer på samma sätt som Jakarta, London och New York. Andra städer som hotas av stigande havsnivåer är Miami, New Orleans, Alexandria, Amsterdam och Göteborg. De flesta städer i Nederländerna och en del kustnära städer i Belgien kan också räknas som hotade städer när det gäller en höjd havsnivå. I Europa såväl som i resten av världen finns det säkerligen ytterligare en mängd städer som också kan ha problem med havsnivåhöjningen.

Göteborg, New York och Jakarta är tre stöder som är byggda i stort sett samtidigt av nederländare med liknande stadsplaner. Göteborg och Jakarta är båda byggda i träsk. Skillnaden är att grundvattennivåerna i Göteborg inte sjunker då grundvatten i Göteborgområdet inte används i nån större utsträckning. Dessutom har Göteborg en landhöjning som än så länga är större än havsnivåhöjningen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!