Ytterligare en NMR-aktivist gripen för bombplaner

En 18-årig aktiv nazist i Tyresö häktades den 20 januari som misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt innehav av explosiva varor. Den unge mannen är medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Brotten som innebär att han förberett ett bombdåd ska ha begåtts någon gång mellan december och januari. Av utredningsskäl hölls häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar. Dessutom fick den häktade restriktioner på grund av förundersökningssekretess.

Försvarsadvokaten Simon Bergström uppger till tidningen ETC att den häktade unge mannen till att ha begått nåt brott.

Enligt uppgifter i Dagens ETC har den brottsmisstänkte sedan åtminstone 2019 varit aktiv i nazistiska NMR. Han ska ha deltagit i flera demonstrationer, flygbladsutdelningar och friluftsaktiviteter. Den 14 april 2021 var han bland annat kransbärare under en minnesceremoni vid den svenske nazisten Gösta Hallberg-Cuulas grav.

Detta är bara ett av många nazistiska planer på terroristaktioner och terroristdåd under det senaste året. Under hösten förra året genomförde två unga nazister terroristattacker på skolor i Eslöv och Kristianstad. I november häktades en 25-årig nazist i Falköping misstänkt för att ha planerat en bombattack. I juni 2021 greps en nazist i Göteborg för för bland annat vapeninnehav. En annan NMR-sympatisör anhölls i februari 2021 efter att polisen hittat en rörbomb i mannens bostad.?? I oktober dömdes en högerextrem bombman till flera års fängelse.

Läs mer: Det finns bara en våldsam extremistmiljö i Sverige

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!