Minskning av de drogrelaterade brotten under 2021

Antalet drogrelaterade brott som anmäls har ingen relation till hur många drogrelaterade brott som begås. Istället är de helt styrda av hur och med vad polisen arbetar. Anmälningarna av rattfylleribrott styrs helt av ur många trafikkontroller polisen genomför. Antalet anmälningar av narkotikabrott beror på hur många personkontroller polisen utför.

År 2021 anmäldes cirka 23 000 rattfylleribrott, vilket var en minskning (-10 %) jämfört med 2020. Minskningen i detta fall kan också vara relaterad till pandemin. Anmälda narkotikabrott uppgick till 118 000, en minskning (?5 %) jämfört med 2020. En stor majoritet av alla anmälda narkotikabrott är innehav för eget bruk och eget bruk. Det som styr dessa anmälningar är hur polisen väljer att arbeta.

Av de anmälda narkotikabrotten utgjordes nästan hälften av innehav, som ökade (+3 %) jämfört med 2020. Anmälningar om eget bruk minskade (-11 %), och utgjorde 44 procent av de anmälda narkotikabrotten. Antalet brott om framställning minskade (-21 %) och överlåtelse av narkotika (langning) minskade (-5 %) jämfört med 2020.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!