Ytterligare ett mord i Linköping

Halv 7 på morgonen den 28 januari larmades polisen till området Ekholmen i Linköping med anledning av en misstänkt skottlossning. Inringare hade hört minst en hög smäll som kunde uppfattas komma från skjutvapen. Flera polispatruller beordrades till området. På plats hittade de en död man som skjutits med flera skott.

Mord på avhoppare

Den mördade mannen ska enligt uppgift vara Adnan Naseer Adnan, en person som tidigare varit medlem i X-team men som velat lämna organisationen. Han tycks ha deltagit i avhopparaktiviteter och dessutom arbetat för att ungdomar inte dras in i brottslighet. Han är den andre avhopparen från X-team som mördas på en månad. Den 29 december 2020 mördades en annan trolig avhoppare, Shapol Salah (Shappa). Linköpingstidningen Corren skriver i en artikel om mordet:

Den 35-årige man som blev skjuten på en parkering i närheten av Ekholmens centrum under fredagen försökte enligt våra källor lämna gänglivet bakom sig. Under flera år var han en företrädare för gänget X-Team, supportergänget till mc-klubben Bandidos, i Linköping men under den senaste tiden ska mannen ha försökt lämna gänglivet bakom sig. Det finns obekräftade uppgifter på att han försökt köpa sig ut ur den kriminella världen genom att betala omkring en halv miljon kronor.

Mannen hade enligt våra uppgifter vanliga jobb under de senaste åren och ska bland annat ha jobbat som trafikvakt i Linköping.

Under 2013 arbetade den 35-årige mannen på uppdrag av Linköpings kommun med att förebygga kriminalitet och hjälpa ungdomar som ville bryta den kriminella banan.

Enligt källor till redaktionen, med god insyn i den undre världen, har det pågått en intern konflikt inom X-team sedan i somras, något vi har rapporterat om tidigare.

Det här är det andra mordet på kort tid där offret ska ha velat lämna X-team. I slutet av december sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i Skäggetorp. Enligt källor till redaktionen lämnande han X-team i somras. Sedan dess ska Bandidos ha varit ute efter honom. Att de båda männen sköts till döds av sina egna är dock inte bekräftat av polis.

Våldsamt Linköping

Linköping har på ett halvår haft en lång rad skjutvapenmord och mordförsök. I konkurrens med Helsingborg är det just nu den våldsammast staden i Sverige. Morden och skjutningarna beror på en rad konflikter, mellan Bergagänget och Bandidos MC/X-team, mellan en lokal kriminell gruppering i Skäggetorp och Bandidos MC/X-team samt en intern konflikt inom Bandidos MC/-X-team. Grupperingen i Skäggetorp var tidigare allierade med Bandidos MC men hösten 2021 tycks det ha uppstått en spricka i alliansen.

Enligt en rapport från Acta Publica om No Surrender MC kan konflikterna i Linköping vara ett resultat av att No Surrender MC utplånats i Linköping. Det kan ha skapa ett maktvacuum som flera olika kriminella nätverk nu strider. Flera olika gäng stod bakom att No Surrender MC föll samman. Bland de grupperingarna nämner rapporten Bandidos MC, ett nätverk i Norrköping som vi kan kalla Norrköpingsnätverket och ett löst nätverk i Örebro som Acta Publicas rapportförfattare kallar Örebrokartellen. Enligt rapporten existerar inte No Surrender MC längre.

Skjutningar i Linköping det senaste året

Totalt har det varit 6 skjutvapenmord i Linköping på ett år. Dessutom ytterligare 9 skjutningar där 2 personer blivit skottskadade.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!