Trålfiskegränsen och trålfiskeförbud

Många människor tror att trålfiskeförbudet i Öresund är något unikt. Men så är det inte. Det finns mycket omfattande trålfiskeförbud i Sverige. Längs med hela Sveriges kust och dessutom i en del områden ute till havs. Öresund är inte unikt på nåt sätt. Nära Sveriges kust, i fjordar och fjärdar, har det faktiskt aldrig trålats. Trålfiske har varit förbjudet längs kusten ända sedan det trålfisket introducerades i början av 1900-talet. Välkommen till andra delen i min fiskeriskola. Den första delen handlade om industrifiske, fabrikstrålare och pelagiskt fiske.

Ända sedan trålfiskegränsen infördes för mer än 100 år sen har den varit 4 sjömil i större delen av Sverige men bara tre sjömil i Kattegatt, dvs utanför Halland.

Trålfiskeförbud

Innanför trålfiskegränsens råder ett generellt trålförbud. Det finns emellertid vissa undantag från detta. I Kattegatt och Skagerak handlar det om att räkfiske och kräftfiske med bottentrål försedd med artsorterande rist som i vissa områden får bedrivas innanför trålgränsen.

Med sådana trålar får fiskebåtar också fiska i vissa skyddade områden, som Kosterhavets nationalparkDenna nationalpark är också ett så kallat Natura-2000 område. Inom detta område är trålfiske efter räkor med bottentrål försedd med artsorterande rist tillåten. Även i Gullmarsfjorden finns det ett räkfiske med ristförsedd bottentrål som bedrivs med särskilt tillstånd av några mindre båtar. I nationalparken finns också ett inflyttningsområde där kräftfiske med ristförsedd trål är tillåtet. Tre djupare områden där trålförbud råder ligger i anslutning till, men utanför nationalparken.

Dessutom finns det ytterligare åtta områden mellan Sotenäset i norr och Falkenberg i söder där kräftfiske med ristförsedd trål tillåts innanför trålgränsen. De största av dessa områden finns utanför Marstrand och Göteborgs norra skärgård. Invid kusten är bottentrålning alltid förbjuden.

Ett annat Natura 2000-område där fiske med bottentrål är tillåtet är Bratten-området i de västra delarna av Sveriges ekonomiska zon i Skagerak. I området är bottentrålningen i huvudsak tillåtet med undantag av ett antal områden med extra skyddsvärd botten där det inte är tillåtet. Det finns också områden som inte är naturskyddade och där trålfiskeförbud råder. Detta i Kattegatt och Öresund.

Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken

I Östersjön och Bottenhavet finns det också indragningsområden. Syftet är att gynna det småskaliga pelagiska trålfisket. I Bottenviken är indragningsområdena till för trålfisket efter siklöja. Antalet trålfiskeförbudsområden utanför trålfiskegränsen är färre i Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken än i Kattegatt och Skagerak men det existerar några stycken.

Trots det omfattande trålfiskeförbudet längs med den svenska kusten så är de kustnära fiskbestånden i mycket dåligt skick. Det har inte spelat nån roll att det finns trålfiskeförbud vilket också betyder att trålfiskeförbudet inte har nån betydelse för fiskbestånden i Öresund. När forskare hävdar det så har de fel.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!