Gängledaren som gömmer sig

Det kriminella Märstanätverket anses vara lett av en idag 39-årig man. Han är inte dömd för några allvarligare brott. Bara två trafikböter och ett innehav av 1,05 gram kokain. Förra året sen åtalades han dock för grovt bedrägeri och osant intygande efter en härva där han misstänks ha berikat sig genom bostads- och kreditlån på falska grunder.

Men huvudförhandlingen i målet, där totalt åtta står åtalade, ställdes nyligen in. Orsaken är att den utpekade gängledaren inte har delgivits åtal eller kallelse till huvudförhandling. Detta då han enligt uppgifter i utredningen har mannen det senaste året hållit sig undan i irakiska Kurdistan. Mannen heter Agrin Wahab.

Samtidigt som han hållit sig undan har den utpekade ledaren lagt ut flera inlägg på sociala medier. Bland annat ett inlägg som kan uppfattas som en kommentar till polisens hittills fruktlösa arbete för att få tag på honom.

Åtalet rör två fall av grovt bedrägeri samt medhjälp. Under 2019 togs bolån samt bilkrediter upp med hjälp av falska handlingar. Med hjälp av flera andra personer har Agrin Wahab kunnat ta ut stora summor i form av bolån och bilkrediter. Bland annat för köp av en Ferrari.

– Gemensamt för de åtalade individerna är deras förankring i Sigtuna kommun och förundersökningarna är ett resultat av en riktad satsning mot den grova organiserade brottsligheten i Stockholm, sade Towe Skjöld vid polisens regionala utredningsenhet i Stockholm, i ett pressmeddelande i februari 2020.

Avvek efter häktningsförhandling

Agrin Wahab greps i mars 2020 som misstänkt för grov ekonomisk brottslighet på grund av lånen som tagits på falska grunder. Han begärdes häktad men släpptes vid häktningsförhandlingen. Misstankarna kvarstod dock och polisens utredningar blev färdiga först i februari 2021. Wahab hade under tiden avvikit från Sverige och tagit sig till irakiska Kurdistan. Under häktningsförhandlingen uppgav Agrin Wahabs försvarare att klienten betalar av på lånen och att det inte finns någon ”avsikt” att hålla sig undan. Det var uppenbart en ren lögn.

Förutom Agrin Wahab har även hans fru Jonna Josefsson Wahab, en auktoriserad revisor, en verkställande direktör i bilbranschen samt flera andra tidigare ostraffade personer åtalats.

– Brottsligheten skapar otrygghet i området och därför jobbar vi hårt mot bland annat det kriminella nätverket. Vi är här för att stanna och fortsätter med ökat tryck tillsammans med andra samhällsaktörer, sade Christoffer Bohman, chef för lokalpolisområde Sollentuna. Också det uttalandet gjorde för ett år sen.

Agrin Wahab har tidigare varit misstänkt för inblandning i mordet på en ledare i Bredängsnätverket tillsammans med en ledare. Han åtalades år 2018 med frikändes i rättegången.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!