Vapen till Ukraina – stöd till Ukraina

Jag har många gånger samtalat med en ledande gerillaledare från ön Mindanao i Filippinerna. Han brukar säga att de mest användbara vapnen de har är svenska. Svenska pansarskott. Pansarskott m/86 (internationellt kallas de AT4). Vem som helst kan använda dem. De är lätta att sikta med och de slår ut de fordon som träffas. Pansarskotten som gerillan på Mindanao har är stulna från filippinska militärens förråd. De har i sin tur köpt dem från USA där pansarskotten licenstillverkas. Självklart vore det ett bra vapen för Ukraina att ha i mängder.

Min farfar var aktiv i Sveriges Kommunistiska Parti (sillénarna, dagens Vänsterparti) på 1930-talet. Han arbetade med att smuggla och ta emot judiska flyktingar och sen under kriget även norska flyktingar. Troligen smugglade de också vapen till Norge. Hans bror var gift med en norska. Under andra världskriget var han också en tid inspärrat i ett arbetsläger (förmodligen Öxnered men det kan också ha varit nån annan stans).

Under spanska inbördeskriget arbetade han med stöd till de som kämpade mot fascismen i Spanien. Flera av hans vänner reste till Spanien och stred. Nån eller ett par av dem hade sin kvarvarande ägodelar lagrade hemma hos farmor och farfar på Andra Långgatan. På samma sätt som det var självklart att ge stöd till kampen mot fascismen i Spanien tycker jag det är rimligt att ge stöd till kampen mot de ryska fascisterna i Ukraina.

Ukraina

Det är i sammanhanget oväsentligt att det också finns fascister som strider för Ukraina eller att Ukraina också är en borgerlig stat. Precis som det i Spanien i det aktuella läget var oväsentligt att Stalins hejdukar i det spanska kommunistpartiet också hörde till dem som stred mot Francos fascister. Stalinister som senare vände sig mot den frihetliga vänstern och anarkisterna i sen slags inbördeskrig i inbördeskriget.

Samma problem kan säkert också uppträda i Ukraina om Ryssland besegras. De som stridit tillsammans mot Rysslands invasion börjar strida sinsemellan. Men vad som eventuellt kan hända i framtiden kan inte avgöra hur vi ska ställa oss idag.

Fredsrörelsen har därför fel i sin meningslösa naivism. De vänstermänniskor som försöker upprepa argumenten mot första världskriget har också fel. Detta motsvarar läget innan andra världskriget och under andra världskriget. Då var det rätt att strid mot Hitler och att ge stöd mot dem som gjorde det. Precis som min farfar gjorde.

Det som gäller idag är därför att ge stöd till Ukrainas kamp mot Putins invaderande horder. De problem som kommer sen får lösas när de uppstår och kräver sannolikt andra ställningstaganden än idag. Därför är det rätt att skänka pansarskott m/86 till Ukraina.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!