Fängelse för mord i Husby

En ung man dömdes idag för mord till fängelse i nio år och tio månader. De övriga tre åtalade frikändes Detta då tingsrätten inte ansåg att bevisningen mot dem räckte för en fällande dom. En 28-årig man sköts till döds av två maskerade män på eftermiddagen den 31 maj 2021, Mordet skedde i anslutning till torget i Husby Centrum där ett flertal människor befann sig. Gärningsmännen hade dessförinnan jagat offret på eldrivna cyklar. Händelsen spelades in av polisens övervakningskameror.

Två unga män, vid tillfället 17 och 18 år gamla, åtalades för att tillsammans och i samförstånd ha dödat den 28-årige mannen som hette Kardo Ibrahim genom att skjuta honom. De båda unga männen åtalades även för att ha utsatt två personer, som befann sig i omedelbar närhet vid skottlossningen, för livsfara eller fara för svår kroppsskada. Två andra unga män, vid tillfället 17 och 20 år gamla, åtalades för mord alternativt medhjälp till mord. Detta för att ha hållit offret under uppsikt och förmedlat information om var han befann sig till de båda andra unga männen.

Åklagaren åberopade omfattande skriftlig och muntlig bevisning.

Fängelsedom

Tingsrätten dömde en av de fyra åtalade, en då 18-årig man vid namn Abraham Sandy. Detta för att tillsammans och i samförstånd med annan ha skjutit den 28-årige mannen till döds.Dessutom dömdes han för att ha utsatt två andra personer för livsfara eller fara för svår kroppsskada. Den avgörande bevisningen mot mannen var vittnesmålen från fem polismän. De hade aktuell och gedigen kännedom om mannen. De kände också igen honom från polisens övervakningsfilm, trots hans maskering.

Tingsrätten ansåg att straffvärdet av gärningarna uppgår till livstids fängelse för en vuxen person på grund av att mordet har föregåtts av relativt noggrann planering. De menade också att gärningsmännen var i numerärt överläge. Dessutom att offret har saknade möjlighet att komma undan sina förföljare. Något som gjort att gärningen haft karaktär av avrättning. Tingsrätten ansåg också att det är utrett att mordet har en koppling till den åtalades tillhörighet till ett kriminellt nätverk.

– Några förmildrande omständigheter finns inte. Med hänsyn till den åtalades ålder vid gärningen, 18 år, uppgår straffvärdet till tio års fängelse. På grund av att han har varit häktad med restriktioner i drygt åtta månader sätts straffet ned till nio år och tio månader, säger rättens ordförande Margareta Molin Stenberg, i ett pressmeddelande.

Frikännanden

Tingsrätten ansåg att den andre mannen, Thom@as B@h inte pekades ut med tillräcklig säkerhet för att kunna fällas till ansvar. Inte heller övrig bevisning mot honom ansågs tillräcklig för det. Han frikändes därför.

För de övriga två åtalade männen, O’N*al Melv#n Am*dedj# och Eli@s Boid@n#s, ansåg tingsrätten att det inte var klarlagt vilken kommunikation som skett mellan dessa båda män och de män som sköt. Det är därmed inte styrkt att de har hållit offret under uppsikt och förmedlat information om var han har befunnit sig. De frikändes därför. Alla de personer som åtalades anses tillhöra det kriminella nätverket Husby hyenor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!