Vindkraft – ett hot mot marina ekosystem?

Havsbaserad vindkraft planeras bli Sveriges främsta energikälla. Detta innebär att man behöver bygga vindkraftverk på många ställen med grunt vatten i Östersjön, Bottniska viken och Västerhavet. Forskare från Nordisk Energiforskning (NEF) varnar nu för att detta tillfälligt kan skrämma bort tumlare. Dessutom menar de att det kan vara ett hot mot rovfåglar och fladdermöss. Andra forskare menar att det inte finns något som tyder på att havsbaserad vindkraft generellt sett är dåligt för marint liv:

– Inget tyder på att havsbaserad vindkraft generellt sett är dåligt för marint liv, säger marinbiologen Lena Bergström.

Havsfåglar påverkas olika

En ny studie visar att vindkraftparker till havs attraherar rovfåglar. Något som särskilt gäller vid svårare väderförhållanden. Forskarna tror att trötta rovfåglar kan uppfatta vindparker som öar där de kan söka uppvindar för att underlätta flygningen. Istället sker en dödlig kollision med vindkraftverkets rotorblad.

Men påverkan på fågellivet kan också ske genom att vissa havsfågelarter tvärtom skräms bort av vindparkerna. De går därmed miste om områden där de annars skulle ha sökt mat, häckat eller övervintrat. Detta kallas barriäreffekt eller habitatförlust. Det kan många gånger vara ett större problem än kollisionsrisken.

Det finns dock en intressekonflikt mellan energibolag och ekosystem då grunda vatten är billigast att exploatera, men samtidigt är rikast på marint liv. Sveriges nyligen antagna havsplaner pekar ut Hoburgs bank och Midsjöbankarna söder om Gotland som en passande exploateringsplats. Samtidigt ligger de nära ett Natura 2000-område och är enligt den nationella föreningen Birdlife Sverige en särskilt olämplig plats eftersom många fåglar passerar där.

Den ljudkänsliga tumlaren

Området utanför Gotland är också avgörande för beståndet av tumlare i Östersjön, där bara 500 individer anses existera. Tumlaren är känslig för det undervattensbuller som uppstår under uppförandet av vindkraftverk. I Nordsjön har man mätt att tumlare förflyttar sig upp till 50 kilometer bort från ett vindkraftverk som pålas. Lägg därtill att Östersjön har lägre salthalt, vilket gör att bullret får ännu starkare effekt.

Undervattensbuller kan minska med en teknik som kallas bubbelgardiner. När bubblorna stiger mot ytan bildar de en barriär som reducerar spridningen av det undervattensljud som uppstår då vindkraftverkens fundament pålas ner i havsbotten.

Positiva effekter

Men enligt NEF kan havsbaserad vindkraft ändå ha positiva effekter för biologisk mångfald. Fundamenten till turbinerna bildar konstgjorda rev där musslor, ostron och alger kan få fäste. Det finns även exempel på att fundamenten erbjuder skydd och födosöksområden för fisk.

Många forskare verkar vara överens om att så länge etableringen av vindkraftverk sker ansvarsfullt kommer den negativa effekten på ekosystem bli relativt liten.

Det kan exempelvis handla om att anlägga vindparker på säkert avstånd från viktiga områden för fåglar. Ett annat alternativ är att utrusta kraftverken med radar som känner av en inkommande fågelflock och automatiskt stänger av turbinbladen tills flocken passerat.

Fotnot

Grunden till texten publicerad på havet.nu. Texten är redigerad vad det gäller felaktiga påståenden (tumlaren som art är exempelvis inte på nåt sätt hotad) och för sökmotoroptimering.

Läs också:
Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!