Gängledaren som försökte hålla sig undan i Dubai

I november och december 2018 greps ett stort antal personer som misstänkta för inblandning i ett antal mord i Spanien. Några greps i Malmö den 28 november medan andra greps i Spanien. Gänget kallades i spansk media för Los Suecos och de ansågs vara ett gäng ovanligt brutala ”sicarios”, dvs yrkesmördare.

Anledningen till att de kallades Los Suecos är att de är födda i Sverige och länge utgjort en central del i Malmös kriminella värld allt från sina unga tonår i Seved till nutid. Den centrala personen i grupperingen (gängledaren) är Amir Mekky som i media ibland kallas Boxaren. Han är född i Danmark i en palestinsk familj som ursprungligen kommer från Israel. Han som är dansk medborgare växte dock upp i Malmö dit familjen tidigt flyttade. Seved skapade han och hans unga vänner ett lokalt skräckvälde på och omkring Rasmusgatan.

Senare kom gänget att utvecklas till Malmös våldsammaste gäng. Något som föranledde flera andra kriminella grupperingar att gå ihop för att döda Mekky själv och den övriga ledningen i hans kriminella nätverk. Det skapade det största och våldsammaste gängkriget i Malmö. Mekky var själv måltavlan för en skjutning utanför spelcafét Galaxy i Malmö år 2018. Troligen var det denna utveckling som ledde till att huvuddelen av Mekky-nätverket flyttade sin verksamhet till Spanien där de enligt spansk polis opererade som yrkesmördare mot betalning.

Dubai

Amir Mekky hörde dock inte till de som greps i slutet av 2018. Han hade lycktas ta sig till Dubai, troligen via Marocko. Enligt spansk polis ska Amir Mekky ha haft nära kontakt med en man vid namn Ridouan Taghi som är efterlyst av Europol för inblandning i en mängd olika typer av brottslighet, bland annat en mängd mord, därav 5 i Nederländerna. Han har varit bosatt i Nederländerna men ska ursprungligen vara från Marocko. Dessutom misstänks han vara ledande i en spanska knarkkartell och kalla Dödsängeln av spansk media och polis.

Ridouan Taghi höll sig undan rättvisan i Dubai tillsammans med en man vid namn Said Razzouki som uppgavs vara Taghis högra hand. Att de befann sig i Dubai var säkert också orsaken till att Mekky också tog sig dit. Troligen trodde de att de skulle kunna hålla sig undan rättvisan i Spanien och Sverige där då Dubai inte har nåt utlämningsavtal med varken Spanien eller Sverige. Men det hjälpte inte.

I juni 2020 greps Amir Mekky i Dubai och utlämnades senare till Spanien. Ridhouan Taghi greps för sin del i Dubai redan i slutet av 2019. Han utlämnades till Nederländerna där han fortfarande sitter fängslad.

Läs också:
Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!