De nominerade till Kasper Kalkon-priset 2022

I år fick Arkitekturupproret in fler och fulare nomineringar än någonsin tidigare från deras över 57 000 följare. Det har gjort det svårt att göra ett urval. Det är som om arkitekterna faktiskt tävlar om att bräcka varandra i disharmoni och vinna Kasper Kalkon-priset!

Arkitekturupproret hoppas verkligen att detta är fulhetens sista suck innan trenden vänder mot vackrare arkitektur. Nytt för i år är att samtliga bidrag har fått fina smeknamn som Arkitekturupproret passar bättre än de namn arkitekterna valde.

Rösta på Sveriges fulaste hus 2022

Nominerade byggnader:

1. Sten Jonsons nya låda på Kungsängen, Ringvägen, Stockholm

Inofficiellt namn på byggnaden: Novosibirsk Shvetsiya!
Byggaktör: Tornet
Arkitekt: Sten Jonson

Är Kungsängen på Ringvägen i Stockholm Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Kungsängen på Ringvägen i Stockholm Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

En läsare skickade in denna bild till tidningen Mitt i Upplands-Bro med texten: “Vår nya utsikt på Ringvägen. Hur tänkte de styrande här? Förebilden verkar vara forna DDR eller Novosibirsk. Har kommunen inget “skönhetsråd”?”

Arkitekturupproret undrar samma sak och känner verkligen djupaste medlidande med alla stackars boende som tvingas se det här varje dag. Husen marknadsförs av Tornet som “ljusa hyresrätter med storslagen och rogivande utsikt över Mälaren”. Men vilken utsikt ger fasaderna till boende i de kringliggande husen? Och det ska byggas fler! Även de lägre byggnaderna till höger är nybyggda.

2. Platinan, Göteborg

Inofficiellt namn på byggnaden: Kejsarens nya låda!
Byggaktör: Vasakronan
Arkitekt: Erik Giudice Architects

De flesta akitekter hatar pastischer – om det inte är en pastisch på en redan byggd låda i modernistisk stil. När Göteborg skulle bygga nytt på absolut bästa läge mellan centralstationen och vattnet, valde arkitekterna att göra en kopia av Danmarks kalkonvinnare Blox i Köpenhamn. Jämför med originalbyggnaden här under. Resultatet blev “copy + paste”-arkitektur.

Platinan är en pastisch av BLOX i Köpenhamn – en byggnad som ses som ett fiasko och även vunnit den danska motsvarigheten till Kasper Kalkon-priset.
Är Platinan i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Platinan i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Glasboxen marknadsförs av byggaktören som “Göteborgs coolaste fastighet” och på sin hemsida hyllar de sin skapelse på följande sätt: “Platinan står nu stadigt vid nya Hisingsbrons södra fäste och utgör ett nytt och urbant inslag i Göteborgs stadsmiljö. Känslan är mäktig. I glasfasaden reflekteras både det stolta Läppstiftet och Göteborgshimlens blågrå skiftningar.”

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö kallade Platinan för “ett typiskt 2010-talshus.” Byggnaden var med andra ord obsolet innan den ens stod färdig. Är det inte dags att blicka framåt och våga tänka utanför de många lådor Platinan består av?

3. Brudaremossens lakvattenanläggning, Göteborg

Inofficiellt namn på byggnaden: Goddag rostyxskaft!
Byggaktör: AF-gruppen
Arkitekt: KUB Arkitekter

Är Brudaremossens reningsverk Sveriges fulaste byggnad 2022?
Är Brudaremossens reningsverk Sveriges fulaste byggnad 2022?

Det är bara att vara ärlig. Namnet KUB Arkitekter symboliserar verkligen vad denna firma bygger: lådor! Låt oss härmed presentera “Kejsarens nya rostlåda”. Under åren har vi haft diverse rostlådor i denna tävling, och ibland har de vunnit, såsom år 2019 när rosthuset i Malmö vann överlägset. Otroligt nog blev Brudaremossens rostpalats… ursäkta, lakvattenanläggning, utsedd till Göteborgs bästa byggnad, av en jury som på allvar motiverade det med att den skulle vara vacker. Priset “Göteborgs bästa byggnad” delas varje år ut till “den byggherre som under föregående år färdigställt ett hus som bäst motsvarar estetiska samt hygieniska och praktiska krav”.

På sidan Arkitema står att “Priset består av en plakett och 5000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.”

4. Tändstickan, Krokslätt, Göteborg

Inofficiellt namn på byggnaden: Alkishuset
Byggaktör: Skanska
Arkitekt: Arkitektbyrån Design

Är Tändstickan Sveriges fulaste byggnadskomplex 2022?
Är Tändstickan Sveriges fulaste byggnadskomplex 2022?

Arkitektbyrån Design är tillbaka för att vinna ännu ett Kalkonpris, precis som de gjorde 2017 (och nästan 2018). Mitt i Krokslätts gamla vackra fabriksområde finner vi dessa jättar som ska agera kassako åt staden Göteborg vid gränsen till Mölndal. Kvarteret Tändstickan har fått sitt namn från den tändsticksfabrik vars byggnad låg på platsen fram till 1990-talet.

5. Kebnekaise, Centrum, Kiruna

Inofficiellt namn på byggnaden: Jätteskridskon
Byggaktör: Skanska
Arkitekt: Sandell Sandberg

Är Kebnekaise i Kiruna Sveriges fulaste nya byggnad 2022?
Är Kebnekaise i Kiruna Sveriges fulaste nya byggnad 2022?

Ett hotell man inte gärna vill bo i om man går efter utseendet, trots att det marknadsförs som “Kirunas nya landmärke” – en av nutidens mest utslitna floskler! Det ironiska är att arkitekten Thomas Sandell påstår att nya Scandic Hotell i Kiruna har inspirerats av Kebnekaise. Han staplar några 60-talslådor på snedden och plötsligt har han byggt en kopia av Kebnekaise? Från andra hållet ser hotellet snarare ut som en stor skridsko. Jätteskridskon är skapad av samma arkitekt som hyllade förra arkitekturskolan i Stockholm efter att den hade röstats fram som Sveriges fulaste byggnad någonsin. Han berättade då på TV4s Nyheter att han ansåg den brutalistiska klumpen vara “väldigt elegant i sin fulhet.” Sandell menar att 1960-talet är den svenska arkitekturens idealperiod.

6. Malmös nya tingsrätt, Malmö

Inofficiellt namn på byggnaden: Chew on a box
Byggaktör: PEAB
Arkitekt: Henning Larsen Architects

Är Malmös nya tingsrätt Sveriges fulaste byggnad 2022?
Är Malmös nya tingsrätt Sveriges fulaste byggnad 2022?

Malmös nya tingsrätt ska vara Nordens största domstolsbyggnad, men definitivt inte den vackraste. Det tretton våningar höga kolossen syns från långt håll och ger ett dystopiskt intryck. Kanske är det tänkt att de anklagade ska känna extra mycket ångest inför sina rättegångar? Det som stör mest är att den ligger precis intill Gamla Staden och därmed förstör ett mycket bra läge för vackert byggande i anslutning till Malmös präktigaste vy.

Arkitekten Henning Larsen påstår att hans lekskoleklossar har inspirerats av havets vågor. Tänk om arkitekten istället hade vågat bygga något som samspelade med gamla Malmös skyline? Även om man tar en tugga på en låda så att den lutar så är det fortfarande en låda. Att sedan påstå att lådan är inspirerad av havet är lika skrattretande som att alternativ 5 i tävlingen skulle likna Kebnekaise.

7. Merkurhuset, kontorsbyggnad, Göteborg

Inofficiellt namn på byggnaden: Rivningsmarodören
Byggaktör: Platzer
Arkitekt: Bornstein Lyckefors

Är Merkurhuset i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Merkurhuset i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Delar av kvarteret Merkurius med vackra byggnader från 1800-talet för att kunna uppföra denna gråa låda i centrala Göteborg. Arkitekt är Andreas Lyckefors.

8. Nya Kvibergshuset, Göteborg

Inofficiellt namn på byggnaden: Usch och tvibergshuset
Byggaktör: Poseidon, Tuve Bygg AB
Arkitekt: Hans Lindgren, Tengbom Arkitekter

Är Kvibergshuset Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Kvibergshuset Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Så här skriver Tengbom på sin sida om denna miljonprogramspastisch: “Trött på stenstadsideal och sekelskiftesdyrkan? Snart kan du bo granne med funkisklassikerna Kvibergshusen i Göteborg. Vi har nämligen ritat en värdig pendang som gör det storskaliga inbjudande.” Men hur inbjudande är en sådan här fasad, med grå väggar och ojämnt placerade ockragula balkonglådor? Arkitektbyrån Tengboms VD Johanna Frelin har tidigare i en intervju uttryckt sin kärlek för fyrkantiga lådor.

“Jag tycker om fyrkantiga lådor” utbrast Tengboms VD Johanna Frelin i en uppmärksammad intervju för fyra år sedan. Bilden nedanför visar Tengboms skapelse från 2018 som därmed också får oss att förstå varför denna arkitektfirma aldrig har och aldrig någonsin kommer producera en vacker byggnad.

9. Tillbyggnaden till stadshotellet, Karlstad

Inofficiellt namn på byggnaden: Parasiten
Byggaktör: SSRS Statt
Arkitekt: Tengbom Arkitekter

Är tillbyggnaden till Karlstads Stadshotell årets fulaste nyproduktion 2022?
Är tillbyggnaden till Karlstads Stadshotell årets fulaste nyproduktion 2022?

Tengbom nu igen? Ja, som ni läste ovanför har deras VD uttryckt stor kärlek till fyrkantiga lådor och därmed bör Tengbom inte anlitas för nyproduktion i vackra gamla kvarter. Karlstad hade ett otroligt vackert klassiskt stadshotell, men den tiden är över nu när denna lådälskande firma fått rita en 1960-talspastisch som tillbyggnad. Det är svårt att förstå hur byggaktörerna kunde tycka att en så billig pastisch passar ihop med stadshotellets vackra fasad. Varför är traditionellt inspirerad arktiektur så föraktade bland dagens arkitekter och byggherrar att inte ens gamla klassiska hus får vara ifred?

10. Karlstads nya padelhall

Inofficiellt namn på byggnaden: Svarta Lådan
Byggaktör: PDL Group
Arkitekt: Okänd? Kanske L.Åda?

 Är nya padelhallen i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är nya padelhallen i Karlstad Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

När vi nu är inne på Karlstad, kan vi lika gärna låta detta vara nästa bidrag i tävlingen. Det räcker inte med förvanskningen av stadshotellet. Mitt i staden byggdes en svart låda som skymmer utsikten över hela inre hamn och vackra Herrhagen. En sporthall behöver framförallt vara funktionell, men utesluter det ett fint utseende? Detta är ju verkligen en låda utan någon som helst form av arkitektur.

11. St. Ilian, Enköping

Inofficiellt namn på byggnaden: Svarta fåret
Byggaktör: Grönbo
Arkitekt: Waldemarsons Arkitekter

Är Hettermarks tillbyggnad Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är St Ilian i Enköping Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Ännu en svart låda utan arkitektur. “Är det här Enköpings svarta får?” undrar insändarskribenten Göran Valdemar Lacksell i Enköpingsposten. Han frågar sig om det inte hade gått att bygga någonting som harmoniserar bättre med omgivningen. Vi kan förstå hans funderingar – en svart kloss var kanske inte det bästa valet av byggnad i den redan söndertrasade Enköping. Denna styggelse ska tyvärr också föreställa ett bostadshus som arkitekterna ifråga är mycket stolta över, och högljutt skryter om på sin hemsida. De skriver att fönstren är designade för att reducera buller från gatan och därmed skydda öronen. Men vem skyddar ögonen på dem som går förbi?

12. Sara kulturhus, Skellefteå

Inofficiellt namn på byggnaden: Reaktor 4
Byggaktör: Derome
Arkitekt: White Arkitekter

Är Sara kulturhus i Skellefteå Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Sara kulturhus i Skellefteå Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

White Arkitekter är troligtvis den firma som har nominerats flest gånger till Kasper Kalkon-priset. Ända sedan de utnämndes till Sveriges Riksförfulare för hela 2010-talet har de arbetat hårt för att vinna titeln också för 2020-talet. Vid designen av Sara Kulturhus verkar man ha hämtat inspiration från gamla kärnkraft. Byggaktören Derome skriver att de “siktar högt” med detta kulturhus. Med detta menar de uppenbarligen att de “siktar fult”.

En annat lite ironiskt faktum är att Sara Kulturhus fick ett skönhetspris redan innan det ens var byggt. Priset heter MIPIM/ Architectural Review Future Project Awards och juryn ansåg att vinnaren var “ett elegant projekt, som undersöker trä som hållbart byggnadsmaterial med god visuell effekt. Detaljerna är väl utförda och ljuset fångar träets mjukhet. Interiören är lika övertygande som exteriören”. Tydligen prisar Sveriges arkitekter numera varandra i förskott, för att inte behöva vänta till Kapser Salin-galan med sina ryggdunkningar.

Stackars Skellefteå kom på tolfte plats i vår omröstning om Sveriges fulaste stad. Arkitekterna och politikerna verkar här ha satsat på att ta igen Umeås försprång i fultävlingen och har fortsatt arbeta för att utöka förfulningen av den redan så hårt sönderrivna staden. Ironiskt nog var 1922 det senaste året då det byggdes en klassisk ny byggnad i Skellefteå, vilket innebär att staden i år firar 100 år av konstant förfulning. Grattis till det!

13. Scheele promenad, Lund

Inofficiellt namn på byggnaden: Berlinmuren
Byggaktör: PEAB
Arkitekt: Gunilla Svensson Arkitektkontor

Är Scheele promenad i Lund Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Scheele promenad i Lund Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Att bosätta sig här vore att bosätta sig på ett av Lunds minst attraktiva områden. Vid en promenad österut kommer motorvägens dån efter bara 200 meter. Vägen mot norr går längs det inmurade företagsområdet Medicon Village, vilket innebär en promenad längs en asfalterad bilväg i 20 minuter innan man når något av intresse. Västerut ligger en av Lunds fulaste vyer med Spartabyggnaden (se listan med Lunds fulaste byggnader här) till höger och en annan husrad med 1960-talshus på motsatt sida av vägen. Söderut är det motorväg.

PEAB är stolta över att bygga fula byggnader, vilket även deras reklamskylt nedanför visar. Många Lundabor har gått förbi den roliga skylten och skrattat så högt att Jätten Finn nästan har vaknat i Domkyrkans krypta.

Arkitekt Gunilla Svensson har dessutom gjort det enligt branschen strängt förbjudna när hon ritade en byggnad som smälter in med Spartas enorma lådor. Ny arktitektur måste bilda årsringar och skapa kontraster mot gamla byggnader enligt branschorganisationen Sveriges Arkitekters normer. Tydligen gäller inte samma regler när det handlar om nya byggnader bredvid modernistiska byggnader som när en arkitekt bygger nytt i en gammal stadskärna. När det gäller att kombinera gamla lådor med nya är det tydligen plötsligt okej att smälta in?

14. Kvarteret Björnflokan, Borås

Inofficiellt namn på byggnaden: Kvarteret Arkitektflosklen
Arkitekt: QPG Arkitektur
Byggaktör: Serneke

Är Björnflokan i Borås Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Björnflokan i Borås Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

När centrala Borås, staden som stoltserar med en åttondeplats på vår lista över Sveriges fulaste städer, skulle bygga nya bostäder, kunde man såklart inte förvänta sig annat än att det skulle bli fula lådor, vilket det blev. Såklart kallas det nitton våningar höga huset för “Borås nya landmärke” (har vi hört det förr…?) och en av arkitekterna som står för eländet, Petter Lodmark, hyllar det i tidningen Byggnyheter genom att falskt hävda att nybygget anknyter till omkringliggande äldre miljöer. “I utformningen av Björnflokan knyter vi an till det gamla Spinneriet som ligger tvärs över gatan. Vi har bland annat hämtat inspiration från Spinneriets tegelfasad och rutnätsmönster på fasaden”, hävdar arkitekt Lodmark.

15. Kv. Poolen, nytt badhus i Frösunda, Solna

Inofficiellt namn på byggnaden: Putinpoolen
Arkitekt: AIX Arkitekter
Byggaktör: Solna Stad

Är Solnas nya badhus Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Solnas nya badhus Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Den monstruösa gråbruna byggnaden kan ses som en bland många i det dramatiskt förstörda Solna, där liknande nybyggen är vardagsmat. Huset rymmer många kontor och även simhallar, vilket är funktionellt, men varför kommer de estetiska kvalitéerna alltid i skymundan när det gäller ny arkitektur? Varför är det tabu att tänka på och prata om en byggnads utseende?

16. Centralsjukhusets nya parkering, Karlstad

Inofficiellt namn på byggnaden: Rostlådan
Projektledare: Per-Olov Åström
Byggaktör: Byggdialog, Region Värmland

Är Centralsjukhusets nya parkering Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Centralsjukhusets nya parkering Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Karlstad har i år flest fulnomineringar av alla svenska städer. Detta rostiga parkeringshus är tänkt att välkomna patienterna som kommer till Centralsjukhuset i Karlstad.

17. Citygate, Göteborg

Inofficiellt namn på byggnaden: Getingboet
Arkitekt: Henning Larsen Architechts
Byggaktör: Skanska

Är Citygate i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Citygate i Göteborg Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

I Göteborg skall det numera byggas på höjden överallt, men att bygga högt måste inte betyda att bygga fult. Bilden visar en av flera nybyggda modernistiska skyskrapor som ploppar upp som svampar i Göteborg. Det är viktigt att visa status enligt politiker, och det gör man genom att masskopiera USA:s skyskrapor istället för att ta hänsyn till stadens befintliga karaktär. Ordet “landmärke” används nuförtiden lite titt som tätt för att beskriva sådana här pastischtorn, och byggaktören Skanska har gjort allt för att passa in i ledet. Dessutom är arkitekten ingen mindre än Henning Larsen, som med detta ihåliga palats får sin andra nominering i denna tävling.

Det finns vetenskaplig forskning om att människan reagerar med obehag på täta hål på en yta, då sådant är ovanligt i vår natur och vi inte är gjorda för att se det. Ett av få naturliga exempel på sådana hål är getingbon, men där är de sexkantiga cellerna åtminstone regelbundna. Dagens arkitekter verkar hysa en oförklarlig beundran för osymmetriska mönster, vilket ofta gäller sättet som fönstren är placerade. Detta hus är lika vasst som getingens gadd och får en att vilja ta en omväg direkt när man går förbi, men det gigantiska getingboet är svårt att undvika då det på grund av höjden syns i princip överallt i staden. När ska Göteborg lära sig att skönhet är viktigare än höjd?

18. Citypassagen, Örebro

Inofficiellt namn på byggnaden: Monstergapet
Arkitekt: Roof Arkitekter
Byggaktör: Castellum

Är Citypassagen i Örebro Sveriges fulaste nybygge 2022?
Är Citypassagen i Örebro Sveriges fulaste nybygge 2022?

I det förra bidraget har ni Citygate, och här är Citypassagen. Förra året slutade Örebro femma i Kasper Kalkon med Wingårdhs nya kulturhus, och nu det här nybygget. Vad har gamla vackra Örebro gjort för att förtjäna ett monster med gapande mun på ett så bra läge i stadsmiljön? Vid detta nybygge har det antingen blivit försening i leveransen, eller så finns det en dörr som kan fällas in för att dölja det som fattas, men huset ser i alla fall säkerligen inte klart ut, trots att det är nybyggt. Det verkar endast bestå av en glasfasad med betongfundament.

19. Scandic Central, Örebro

Inofficiellt namn på byggnaden: Copy Paste
Arkitekt: Okänd. L.Åda?
Byggaktör: PEAB

Är Scandic Central i Örebro Sveriges fulaste nybygge 2022?

Nya Scandic Central ligger precis intill Citypassagen i Örebro, så de har åtminstone lagt årets två kalkonkandidater från Örebro intill varandra. PEAB brukar väl numera inte ens anlita en arkitekt, då de är ökända för att alltid bygga så billigt som möjligt. En låda med fyra kanter ska det vara och helst ska den vara grå och helt sakna arkitektur. Billigast blir att sno redan befintliga ritningar rakt av, vilket PEAB verkar ha gjort från kandidat nummer 17 i vår tävling (City Gate i Göteborg) eller någon av de andra 5 000 byggnaderna som har samma utseende.

20. Vallastadens nya bostadshus Linköping

Inofficiellt namn på byggnaden: Huset utan arkitektur
Arkitekt: Andreas Ferm, Ragnar Eythorsson, Campus Arkitekter
Byggaktör: Inkluderande Fastigheter

Är denna betonglåda (bostadshus) i Linköping Sveriges fulaste nybygge 2022?
Är denna betonglåda (bostadshus) i Linköping Sveriges fulaste nybygge 2022?

Vallastadens är en ny stadsdel i Linköping som går under smeknamnet Villervallastaden då den består av ett rent kaos av modernistiska monster utan skönhet. Nästan varje år deltar stadsdelen i Kasper Kalkon när ytterligare en grå betongbox utan arkitektur ploppar upp. Vi har tidigare dissat Vallastaden i en tre delar lång recension som ni kan klicka här och läsa. Linköpings arkitekter leverarade också år 2022 och har här smällt upp ännu en sådan där grå tråklåda utan arkitektur.

Floskeln som arkitekterna kläckte ur sig angående detta nybygge kan nog ses som årets värsta arkitektfloskel. Husen, som är avsedda för exempelvis studenter, ska enligt dem vara “både estetiskt tilltalande och billiga att bo i”. Det är svårt att lista ut vad de menar med att dessa betongklumpar skulle vara “estetiskt tilltalande”.

“Det mesta som byggs idag är extremt dyrt och det utestänger väldigt många. Med vårt koncept vill vi göra skillnad och bygga för de grupper som står utanför bostadsmarknaden”, påstår Andreas Ferm. Det låter som ett ärofyllt mål. Synd bara att de totalt struntar i människors behov att vistas i vackra, estetiskt tillfredsställande miljöer. Vi får se hur många som kommer vilja flytta in i dessa miljonprogramsinspirerade förortslådor till studenthus!

21. Quality Hotel Match, Jönköping

Inofficiellt namn på byggnaden: Dysterklossen Brutality
Arkitekt: Enter Arkitektur AB
Byggaktör: Skanska

Är Quality Hotel Match i Jönköping Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Quality Hotel Match i Jönköping Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Den norske miljardären Petter A. Stordalen har nu kommit till Jönköping för att förfula stadens vy med en låda utan arkitektur. Som vanligt när det ska byggas fult är det Skanska som har anlitats. Det ska bli hela 18 våningar med 229 hotellrum och hotellet blir stadens högsta byggnad. Den kommer att sticka upp i princip var du än står i den platta stadskärnan.

22. Vågen, ny simhall, Linköping

Inofficiellt namn på byggnaden: Tsunamin
Arkitektbyrå: 3XN
Byggaktör: Lejonfastigheter

Är Vågen i Linköping Sveriges fulaste nyproduktion 2022?
Är Vågen i Linköping Sveriges fulaste nyproduktion 2022?

Först Lund för ca tio år sedan och sedan Kungsbacka (2020) har blivit omtalade för att bygga nya gråa simhallar utan arkitektur. Om man ändå ska lägga nästan en miljard på en ny byggnad kan man väl åtminstone använda en annan färg än grå eller åtminstone lägga några hundralappar på att göra fasaden vacker? ”Linköpings nya simhall skall bli ett besöksmål av rang”, enligt Linköpings kommun.

Redan nu är bygget starkt kritiserat då Linköping varit tvungna att ta del av statens utjämningsbidrag och få hjälp av andra kommuner ekonomiskt. 2018 hade bygget dittills kostat skattebetalarna 27 miljoner. Bygget var budgeterat till 760 miljoner men nu i slutskedet av bygget har kostnaden rusat till över en miljard. Linköpings simhall har blivit Sveriges dyraste simhall och stoltserar nu med att LED-skylten nu är på plats.

En upprörd invånare skriver 2021 i en insändare i lokaltidningen Corren följande:

”Tillbaka i Linköping efter semestern passerar jag den nu avtäckta nya simhallen – och blir beklämd av hur ful den är. Grå fasad i tråkigt material och oskön form som skulle platsa som nybygge i DDR på 1970-talet. Varför byggs det så? Brister beställarkompetensen? Har samhällsbyggnadsnämnden respektive bygg- och miljönämnden inga estetiska ambitioner för vad som släpps fram?”

Texten tagen från Arkitekturupproret. Redigerad, delvis ändrad och förkortad.

Rösta på Sveriges fulaste hus 2022

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!