Varför stiger elpriset?

Johan Ehrenberg har skrivit ett bra inlägg om de svenska elpriserna i ETC. Elpriserna stiger, eller rättare sagt varierar mycket kraftigt. Toppriserna är mycket högre än vad vi är vana vid. Det beror på gasen och oljan från Ryssland säger en del. Det beror på ledningarna till Europa säger Vänsterpartiets ledning. Inget av det är sant. Gas och olja används inte för elproduktion i Sverige och påverkar inte elpriset direkt. Ehrenberg skriver:

• Det är inte el­handels­bolagen som är bovarna. Elhandlaren är den som säljer el till dig, men enligt lag får inte elhandlaren producera el. Det betyder att all el köps på marknad­en, när priset går upp är det intre elhandlaren som tjänar stora pengar, det bolaget har oftast kvar ungefär samma marginal hela tiden. Några ören per kWh, inte några kronor.

• Det är inte elnätsbolagen, de som sköter nätet i ditt område. De tar visserligen ut stora övervinster på att flytta el men det gör de hela tiden, det påverkas inte av att elpriset blir högre. De tar ut några tiotal ören per kWh oberoende om elen kostar 1 000 öre per kWh eller 50 öre per kWh.

• Det är inte gaspriser, det vill säga Putins gas eller olja, som styr svenska elpriser. Sverige producerar mer el än vi använder och rekordgaspriser i Storbritannien påverkar inte kostnaden för att producera el i Norrland.

Dåliga politiska beslut

I verkligheten handlar det om dåliga politiska beslut om avreglering av elmarknaden och en extremt märklig prissättningsmekanism. I Sverige, Norden och i Europa sätts elpriset med något som kallas marginalprissättning. Det innebär att elproducenter rapporterar in dagen före hur mycket el de kan producera och till vilket pris. Samtidigt lämnar stora elkonsumenter och elbolag en prognos över hur mycket el de vill köpa beroende på priset.

Priset motsvarar kostnaden för den elproduktion som hamnar “på marginalen”, det vill säga den för tillfället dyraste elproduktionen. Priset sätts inte enbart utifrån lokal elproduktion, det sker även en utjämning mellan olika prisområden och länder. När elen kan exporteras till andra länder är det priset där som kommer att bli det pris som gäller. Systemet driver upp priserna för svenska konsumenter helt i onödan. Framförallt i de elområden där exporten sker till Tyskland, Polen och Danmark där elen normalt är mycket dyrare än I Sverige.

Vi får alltså betala under en bestämd dag betala det högsta priset som elbolagen kom överens om dagen innan. Detta ger enorma vinster till elproducenterna. Framförallt de som producerar el med vattenkraft men också till de som producerar med vindkraft.

Dessutom förvärras läget av att Sverige delats in i fyra elområden. Detta gjorde sannolikt för att kunna garantera att kärnkraftverken skulle kunna drivas med vinst. Det kostar nämligen ungefär dubbelt så mycket att producera el med kärnkraft jämfört med vindkraft och flera gånger mer än med vattenkraft. Med de elpriser som finns i norra Sverige skulle kärnkraftverken vara en förlustaffär.

Kan lösas av staten

Problemet med höga elpriser kan lösas av staten utan någon större ansträngning:

Den enda aktör som skulle kunna rätta till detta är därför staten som borde storinvestera i ren elproduktion i södra delen av land­et. Men av politiska skäl avstår man. Och eftersom kommunerna bolagiserat sina elproduktionsbolag uppstår samma ointresse där. Affärerna går ju bra, varför störa dem?

Det här är orsaken till att det är utländska investerare som satsat på framför allt vindkraft i Sverige. Och som nu bromsas.

Staten har också en annan möjlighet och det är att Svenska Kraftnät, det bolag som äger de stora ledningarna, köper in extra mycket billig el till elområden som har för högt pris. Det här kallas motköp och finns för att minska prisskillnaderna. Men Svenska Kraftnät är passiva och är mer intresserade av att använda de 30 miljarder man tjänat på de höga elpriserna (man tar betalt för det som kallas balans­kraft på din elfaktura) till att så ­småningom bygga ett annat elnät. Men det tar många år. Och under den tiden kan priserna få skena.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!