Gängland Sverige – Satudarah MC

Satudarah MC är en MC-klubb som grundades i Moordrecht i Nederländerna 1990 och som ofta förknippas med organiserad brottslighet. De första medlemmarna var invandrare eller barn till invandrare från den tidigare holländska kolonin Moluckerna, som nu är en del av Indonesien.

Satudarah MC hade 44 avdelningar i Nederländerna innan organisationen år 2018 formellt förbjöds. De har även öppnat avdelningar i Belgien, Spanien, Indonesien, Malaysia, Danmark, Sverige och Tyskland .

I Sverige etablerades den första avdelningen 2013 i Malmö. Idag finns flera avdelningar. Bland annat i Helsingborg och Stockholm. Enskilda medlemmar ska finnas i bland annat Halmstad.

De som bildade mc-klubbens organisation i Sverige hade tidigare bland annat varit medlemmar i La Familia i Skåne och Halland. Satudarah MC ska enligt polisens klanrapport ha en koppling till flera av de kriminella familjer som polisen envisas med att kalla klaner.

Däribland släkten Zein (El Zein, Al Zein). Personer från familjen Zein har varit aktiva i etableringen av Satudarah MC i Sverige, däribland i Malmö, Kalmar, Växjö, Halmstad och Stockholm. De flesta av dessa försök har misslyckats. Ahmad Zein var tidigt en ledande medlem I Malmö.

Expansion i Sverige
Halmstad

Satudarahs expansion och försök till expansion leddes en brorson till Ahmad Zein som idag är cirka 40 år gammal. I maj 2018 visade de upp sig i en procession i Halmstad ledda av brorsonen samt en av de män som en gång i tiden grundade La Familia i Halmstad och sedan varit medlem i Black Cobra. De försökte bland annat genom hot och utpressning överta en restaurang i Halmstad vid namn Times. Då sköts en man i benet utanför restaurangen. De har sen dess till och från haft en närvaro i Halmstad på olika sätt.

Den man som tidigare varit ledande i La Familia i Halmstad kan även han betraktas som ledande inom KIK (Konsult inom Konflikt) som rekryterade en del folk bland syriska flyktingar.

Kalmar

La Familia MC försökte också starta en avdelning i Kalmar med hjälp av hot och våld. Det lyckades inte så bra. en av de som låg bakom försöket att expandera till Kalmar var Alaeddine Zein, en äldre bror till Ahmad och Khalid Zein, som i först hand är grönsakshandlare. Han låg bakom den nya konstellationen inom den kriminella sfären som kallades KIK, en slags rådgivnings- och indrivningsbyrå. Alaeddine Zein har genom åren sen han kom till Sverige på 1980-talet från Libanon dömts för en lång rad brott, däribland ekonomiska brott.

Alaeddine Zein har sen länge en roll som medlare i konflikter mellan olika nätverk och har både enligt honom själv och polisen i Malmö arbetat ihop med polisen för att lösa en konflikt där hans kriminella vänner, eventuellt släktingar till honom, utpressade en förståndshandikappad man. Han har alltså en liknande roll som Hashem Ali Khan i Göteborg.

Den man som utsattes för hot och misshandel i Kalmar flyttade till Uddevalla för att hålla sig undan. Men även där drabbades han. I mars 2019 utsattes han för beskjutning från flera män.

Växjö

Samma månad greps också tre andra män med koppling till Satudarah MC och ett försök att grunda en lokalavdelning i Växjö. De greps för kidnappning, misshandel och utpressning mot en person de försökt rekrytera till organisationen. De dömdes var och en till 5 års fängelse. Försöket att grunda en avdelning i Växjö misslyckades på samma sätt som det misslyckades i Kalmar.

Göteborg

Även i Göteborg försökte sig Satudarah MC på att grunda en avdelning. Även det misslyckades efter att hela det tilltänkta ledargarnityret gripits i mars 2019 efter att ha blivit osams med en tilltänkt rekryt som misshandlade och utpressades. En av dem började samarbeta med polisen och fick därför i praktiken ett kortare straff då han dragit på sig en allvarlig hotbild på grund av att han pratat.

Lidköping

Under de första månaderna 2022 har det förekommit närmanden mellan en grupp tidigare medlemmar i Hells Angels MC eller supporterklubbar till Hells Angels MC med hemvist i Lidköping. Det har som det verkar inte mottagits väl av Hells Angels MC och den ledande personen i grupperingen sköts ihjäl.

Brottslighet

Många medlemmar i Satudarah MC har bland annat dömts för utpressningar och grova narkotikabrott. År 2014 fick presidenten för Satudarah MC i Malmö tillsammans med flera medlemmar från Stockholm långa fängelsestraff för inblandning i en kokainaffär på 37 kg värt cirka 40 miljoner kronor. Flera medlemmar i Skåne greps i samband med att totalt 14 kilo amfetamin, några kilo cannabis och 50 000 ecstasy-tabletter hittades men de kunde inte kopplas till denna narkotika. Den som dömdes hårdast fick 3 års fängelse för andra brott.  2021 dömdes tre medlemmar i Satudarah MC i Halmstad till fängelse för utpressning.

Danmark

En månad efter etableringen i Sverige i september 2013 etablerade sig Satudarah MC också i Danmark. De första medlemmarna blev de tidigare medlemmarna i gänget Værebros Hårde Kerne (VHK). Satudarah MC övertogs också VHK:s lokaler i köpenhamnsstadsdelen Bagsværd (Gladsaxe kommun). Förutom medlemmarna från VHK har de också rekryterat många personer från Hells Angels MC och Black Cobra. Enligt tidningen Ekstrabladet är Satudarah MC större i Danmark än Hells Angels MC och Bandidos MC tillsammans.

Nedläggning

I maj 2022 lades Satudarah MC i Sverige ner som en följd av mordet på Emporia. När de lades ner fortsatte supporterklubben La Familia MC sin verksamhet. De blev främst kvar i Skåne. De ändrade också sina färger till de ursprungliga från 1968, svart och grått.

I maj 2023 så lades Satudarah MC i Danmark också ner. I samband med detta startades istället Comanches MC. De flesta medlemmarna i Satudarah följde med in i den nya organisationen.

Läs mer om Satudarah MC:

Uppdaterad 2023-10-25

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!