Blockad av ryska fartyg

Torsdagen den 17 mars varslade Svenska Hamnarbetarförbundet om en landsomfattande blockad mot ryska fartyg, ryskt gods och sjötrafik till och från ryska hamnar under det pågående angreppskriget mot Ukraina. Blockaden som trädde ikraft igår, den 28 mars, är en sympatiåtgärd till stöd för Ukrainas hamnarbetare och civilbefolkning under pågående rysk invasion.

Stridsåtgärderna innebär att allt lossnings- och lastningsarbete, bogsering och förtöjning av utpekade fartyg försätts i blockad i svenska hamnar. De fartyg som omfattas av blockaden är ryskägda fartyg oavsett vilket land de är flaggade i, ryskflaggade fartyg, fartyg på väg till eller från Ryssland eller fartyg som transporterar gods till eller från Ryssland.

Blockad

– Handeln med den ryska staten och allierade privata företag riskerar att finansiera den pågående invasionen. Det är inget abstrakt problem för våra medlemmar, utan känns in på bara huden om hamnarbetsgivare ålägger oss att hantera exempelvis rysk olja, massaved eller aluminium under ett 8-, 10- eller 12-timmarsskift, säger förbundsordförande Martin Berg, i ett pressmeddelande.

– Putin-regimens anfallskrig mot Ukraina innebär att landets hamnar stängts ner. I Odessa bombas civila mål, i Kherson har hela staden ockuperats av ryska trupper och beskjutningen och belägringen av Mariupol utgör en humanitär katastrof som förvärras dag för dag. Det går inte att fortsätta bedriva ”business as usual” i svenska hamnar samtidigt som våra hamnarbetarkollegor och den ukrainska civilbefolkningen tvingas att gömma sig i källare eller dödas i urskiljningslösa bombningar, fortsätter Berg.

– Vi har väntat i två veckor på besked från den svenska regeringen angående redan beslutade EU-sanktioner men också om vår önskan att helt stänga svenska hamnar för ryska fartyg och ryskt gods. Vi har inte hört någonting alls. Nu får vi fler och fler indikationer på att vissa företag i vår bransch vill återuppta eller rentav utöka den här affärsverksamheten med ryska intressen, och då kan vi inte vänta längre, avslutar Martin Berg.

Ryska sjömän

Blockaden gäller inte ryska sjömän. Om ett ankommande fartyg inte är på väg till eller från Ryssland, inte transporterar ryskt gods och inte heller ägs eller uppenbarligen kontrolleras av ryska intressen, så kommer hamnarbetarna lossa och lasta det precis som vanligt.

Ryska och även ukrainska sjömän utgör en mycket stor andel av manskapet i den globala handelsflottan. Ryska matroser eller maskinister kan inte på påverka Putin-regimens agerande i Ukraina och de ska inte bestraffas för Putin-regimens politik.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!