Bomben vid en villa i Balltorp

Natten till i måndags sprängdes en bomb utanför en villa i Balltorp alldeles intill golfbanan Hills. Adressen kan knytas till en företagare som tillsammans med en kompanjon enligt en dom förskingrade och stal en massa pengar som var tänkta att gå till flyktingmottagande:

Canos, som ordnade familjehem till ensamkommande flyktingungdomar under flyktingkrisen till Sverige, täljde guld under några år.

På tre år gjorde bolaget sammanlagda vinster, efter finansnetto, på drygt 70 miljoner kronor.

Mario Nikolic och Kevin Ambaye levde samtidigt lyxliv för vinsterna och köpte bland annat en helikopter och exklusiva bilar. Mario Nikolic köpte också flera lyxbostäder – bland annat en villa i Örgryte i Göteborg för 17 miljoner kronor.

Båda två blev innan åtalet även utredda av Skatteverket som upptaxerade de båda med mångmiljonbelopp. Kraven har lämnats över till Kronofogden för indrivning.

De två männen dömdes i december 2021 tillsammans med en anställd till 160 dagars samhällstjänst för bokföringsbrott. Det saknades enligt åtalet 14 miljoner kronor i deras bolag Canos för perioden 2018–2019. År 2020 försattes bolaget i konkurs.

Bombexplosion

Nu har en bomb exploderat utanför ett hus som kan kopplas till en ene av männen, Mario Nikolic. Han är dock inte skriven på adressen utan den som bor där är Jovanna Avilés som är suppleant i styrelsen för bolaget Building Bridges AB. Ett bolag där Mario Nikolic är ordinarie styrelseledamot och förmodligen ägare. Bolaget har ingen omsättning och därmed ingen egentlig verksamhet. Sannolikt är de två också ett par.

Enligt polisen kan det vara så att mannen utsätts för utpressning då han tjänat stora pengar på en laglig verksamhet med delvis olagliga metoder. Detta kan enligt vad GP rapporterar göra honom till en måltavla för utpressning:

En poliskälla med god insyn bedömer att detta gör honom till ett tänkbart mål för utpressning eller utpressningsförsök.

[…]

Utredarna letar i första hand gärningsmän inom grov organiserad brottslighet. Enligt vad GP erfar är Bandidos MC ett av de spår som polisen arbetar utefter, men även ett kriminellt nätverk i nordöstra Göteborg anses intressant i sammanhanget.

Exakt vad som exploderade utanför byggnaden är ännu oklart. Det kan ha varit en handgranat men också en banger eller hemmabyggd bomb.

Konflikt

Under utredningen mot de två männen för ekonomiska brott uppdagades en konflikt mellan dem. Kevin Ambaye hade lämnat bolaget och anmält kompanjonen för för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Polisen inledde aldrig nån utredning om detta och Ambaye var väldigt missnöjd med domen:

– Jag har inte gjort något fel. Jag gick till en advokat för att utreda Mario och det ledde till två polisanmälningar, men åklagaren påbörjade inte ens någon förundersökning. Nu ska jag betala över 100 000 kronor till advokatfirman för något som inte ens ledde till en förundersökning.

– Jag fattar inte heller varför åklagaren inte utredde vart pengarna tog vägen. Jag är bara en vanlig socialarbetare och att jag döms till samhällstjänst kommer att synas i straffregistret och det gör att det bli svårt för mig att få andra jobb, säger Kevin Ambaye.

Läs mer om ekobrott