Barnligan i Upplands-Väsby

Unga kriminella i Upplands-Väsby drabbade samman i flera uppgörelser under 2021. I början av juli sköts en man i 20-årsåldern i huvudet men överlevde. Polisen anser enligt DN att risken för nya dåd är svårt att bedöma. Offret sköts i huvudet och ska enligt SVT ha tappat talförmågan efter skjutningen. Vid skjutningen bar den skottskadade en skyddsväst.

En av de misstänkta för skjutningen är bara 13 år gammal. Att någon så ung är direkt inblandad i en skjutning är mycket ovanligt:

– Det här är anmärkningsvärt då det handlar om en så pass ung person som en 13-åring, säger polisinspektör Martin Wallin vid lokalpolisområde Sollentuna.

Även socialnämndens ordförande i Upplands Väsby, Maria Fälth (KD) har uttalat sig om ärendet och tycks mena att det någonstans gått fel:

– Civilsamhället, och då menar jag föräldrar, vuxna, skola och socialtjänst, har alla ett stort ansvar i det här. Att det kan gå så här långt för en pojke i den här åldern. Vi inom socialtjänsten måste också få hintar av skolan så vi har möjlighet att agera i tid, säger hon.

Åtal och omhändertagande

13-åringen misstänks ha varit en del av en kriminell gruppering som kallas Sigma efter ett bostadsområde i Upplans-Väsby. Men i media har grupperingen också kallats barnligan. Fler av personerna i grupperingen anses ha varit delaktiga i mordförsöket. Den äldste, en 17-åring, åtalades i mitten av mars för mordförsöket tillsammans med en 19-åring som inte verkar ingå i det kriminella nätverket.

13-åringen har inte åtalats då han inte är straffmyndig. Han och flera barn som misstänks ha varit med om skjutningen har istället omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Han sitter nu på ett SIS-hem.

I samband med gripandena av pojkarna beslagtog polisen fyra pistoler och flera skyddsvästar från Sigmagänget.

Enligt åklagaren kopplas skjutningen till en gängkonflikt mellan Sigmagänget och ett annat kriminellt nätverk som den skjutne unge mannen anses tillhöra.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!