De stora bokhandelsföretagen

Det finns bokhandelsföretag som driver butiker och internetbokhandlar. Dessutom säljer många förlag och vissa enskilda författare böcker via butiker på sina hemsidor. De största bokhandelsföretagen med försäljning på Internet är Adlibris och Bokus. Stora företag med försäljning i fysisk butik är Akademibokhandeln, SF-bokhandeln och Adlibris.

Adlibris

Adlibris AB är Sveriges största internetbokhandel och driver också två fysiska butiker i Göteborg och Stockholm. Bolaget ägs av Bonnier Media Holding AB som också äger Bonnier Books Holding AB som i sin tur äger abonnemangstjänsten BookBeat AB, bokhandelskedjan Pocket Shop AB och bokförlagsföretaget Bonnierförlagen AB. Adlibris säljer både fysiska böcker, e-böcker och ljudböcker på nätet.

Bokusgruppen

Bokhandelsgruppen i Sverige AB driver de flesta butiker (cirka 80 stycken) i bokhandelskedjan Akademibokhandeln. Det är Sveriges största bokhandelskedja med över 100 fysiska butiker totalt. De säljer också böcker online. Företaget ägs av Akademibokhandeln Holding AB som i sin tur ägs av Bokusgruppen AB som också äger internetbokhandelsföretaget Bokus inklusive abonnemangstjänsten Bokus Play. Bokus säljer både fysiska böcker, e-böcker och ljudböcker på nätet.

Bokhandelsföretagens omsättning 2020, namn, omsättning M SEK

  1. Adlibris AB, 2 143
  2. Bokhandelsgruppen i Sverige AB, 1 142
  3. Bokus AB, 748
  4. SF-Bokhandeln AB, 103
  5. Bok & Co AB, 56
  6. Killbergs Bokhandel AB, 53
  7. Pocket Shop AB, 49
SF-Bokhandeln

SF-Bokhandeln AB driver genrebaserade fysiska bokhandlar i Stockholm, Göteborg och Malmö samt en internetbokhandel som främst säljer fysiska böcker. Försäljningen består av böcker, spel med mera som är kopplat till science-fiction-, fantasy- och skräckgenrerna. Företaget ägs av 8 personer däribland Johan Michael Svensson, Mats Klasson, Jörgen Kristian Louis Forsberg och troligen också Lennart Uhlin och Ylva Spångberg. Eventuellt är också Glenn Petersen delägare.

Amazon

En annan stor aktör på bokmarknaden är jättebolaget Amazon. Företaget som säljer böcker och många andra saker i sin onlinebutik opererar i Sverige genom en rad olika bolag. Det är Amazon Online Sweden AB, Amazon Corporate Services AB som alla tre ägs av Luxemburgbolaget Amazon Europe Core Sarl.

Vidare har vi Amazon Data Services AB som ägs av ett US-amerikanskt dotterbolag i Amazonkoncernen som heter A 100 Rox Inc. Amazon EU Sarl i Luxemburg bedriver verksamhet via en filial i Sverige och det gör också Amazon Webservices EMEA Sarl som också är ett Luxemburgbolag. Även Amazon Service Europe Sarl och Amazon Business EU Sarl, båda i Luxemburg, har filialverksamheter i Sverige.

Inget av Amazonbolagen i Sverige tycks sköta nån bokhandelsverksamhet och därför är de inte listade bland de stora bokhandelsföretagen när det gäller omsättning. Inte heller deras abonnemangstjänst för ljudböcker och e-böcker, Amazon Audible opererar genom nåt svenskt bolag.

Mindre företag

Bok & Co AB är ett företag som driver 6 bokhandlar som ingår i Akademibokhandelskedjan på franchisebasis. Företaget ägs av Matilda Ahlgren.

Killbergs Bokhandel AB  driver sju bokhandlar som ingår i Akademibokhandelskedjan på franchisebasis. Ägare av företaget är familjen Killberg.

Förutom de listade stora bokhandlarna finns det en mängd mindre bokhandlar. Ett 80-tal av dem samarbetar i försäljningsorganisationen Ugglan. Varken enskilda bokhandelsföretag eller Ugglan i Sverige AB omsätter tillräckligt mycket för att komma med på listan. Totalt omsätter företagen mer än 400 miljoner SEK.

Onlinehandelsplatsen CDON AB är också en stor aktör när det gäller onlineförsäljning av böcker. Huvuddelan av omsättningen kommer dock från annan försäljning så bolaget finns inte med i listan. Aktierna i bolaget ägs i huvudsak av en lång rad fonder och riskkapitalbolag. Rite Ventures ska vara största ägare med 24% av aktierna.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!